Monika Vengrínová Šport

Cyklistika naberá na popularite: Na tieto novinky sa u nás môžeme tešiť

Nadšenci cyklistiky a priaznivci aktívneho trávenia voľného času sa môžu tešiť na nové cyklotrasy, značenie už existujúcich trás, či napojenie cyklociest na cyklodiaľnicu vedúcu zo Škandinávie až do Atén. K dispozícii pre všetkých cyklomaniakov je tiež cyklosprievodca Vysokými Tatrami.

Ilustračný obrázok k článku Cyklistika naberá na popularite: Na tieto novinky sa u nás môžeme tešiť
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Už teraz ponúka región Vysokých Tatier stovky kilometrov cyklotrás, pričom tie najobľúbenejšie a najznámejšie sa dostali do nového sprievodcu. „Cyklistický sprievodca popisuje tridsať cyklotrás s dĺžkou viac ako tristo kilometrov rozdelených podľa náročnosti,“ uviedla Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry. Tie svoje si tu nájdu rodiny s deťmi, milovníci horskej a cestnej cyklistiky, športovci, ale i začínajúci cyklisti. Okrem informácií o najlepších cyklotrasách a detailoch o nich, sprievodca ponúka i tipy na celodenné výlety. A vďaka novej mobilnej aplikácii už nikdy nezablúdite.

Tatranci zároveň v regióne chystajú obnovu značenia už existujúcich trás. Okrem toho tiež naďalej pracujú na budovaní nových cyklistických chodníkov. „Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) vyčlenila vo svojom rozpočte na rok 2014 finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu dvoch trás, a to medzi Tatranskou Kotlinou a Tatranskou Lomnicou a tiež Veľkou Lomnicou a Tatranskou Lomnicou,“ uviedol starosta obce Veľká Lomnica a zároveň predseda predstavenstva OOCR Tatry – Podhorie, Peter Duda, pričom druhý z menovaných chodníkov by mal byť dlhý sedem kilometrov a hotový by mal byť v roku 2017. Táto cyklotrasa by mala byť priamo napojená na chodník vedúci z Popradu do Kežmarku.

Niektoré súčasné i budúce cyklocesty by sa tiež mali stať súčasťou cyklodiaľnice vedúcej zo Škandinávie do Atén. Cyklistická diaľnica je projektom EuroVelo 11, pričom na územie Slovenska bude vstupovať v Mníšku nad Popradom a pokračovať bude na Prešov a Košice, kde sa bude napájať na Maďarsko. „Aktuálne sa mapuje skutkový stav súčasnej cyklodopravy. Chceme, aby sa do projektu zapojili aj tunajší poslanci, aby sa zmapovali a do územných plánov zakreslili už existujúce cyklochodníky a naplánovali sa i ďalšie cesty, ktoré sa budú budovať tak, aby sa napojili na túto cyklodiaľnicu. Mapovanie by malo prebiehať do septembra až októbra, pričom medzitým sa obrátim na starostov jednotlivých obcí, aby sme tento projekt koordinovali. Dúfam, že prispeje aj k budovaniu nových cyklistických ciest a k zmapovaniu celého regiónu,“ dodal poslanec Prešovského samosprávneho kraja Jozef Švagerko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM