Webnoviny - Rôzne

Cyklochodník do Tatranskej Kotliny otvoria 1. mája

Novú cyklotrasu zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny mesto Spišská Belá oficiálne otvorí 1. mája.

Cyklistický chodník s dĺžkou približne deväť kilometrov je prvým oficiálnym cyklistickým chodníkom v meste. Trasa sa začína pri Belianskych rybníkoch a pozdĺž cesty I/67 vedie až k zastávke Čarda v Tatranskej Kotline. Cyklochodník je prvou etapou veľkého projektu budovania cyklotrás, ktoré by mali viesť celým podhorím Tatier. Náklady na projekt Belianske Tatry – spolu a lepšie, ktorého nosnou časťou je výstavba novej cyklotrasy, predstavujú vyše 1,83 mil. eur. Celý projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskej únie v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013 a mestom Spišská Belá, informoval Martin Gallik z organizačného výboru projektu.

Pôvodne mal byť cyklochodník otvorený už v závere minulého roku. Povodne a nestabilné počasie však celú výstavbu a dokončenie cyklotrasy posunulo na prvú polovicu novembra. V tom čase sa už pripravovali komunálne voľby a vtedajší a zároveň súčasný primátor Spišskej Belej nechcel, aby bola výstavba cyklotrasy spájaná s volebnou kampaňou. Tretím dôvodom na otvorenie cyklotrasy až 1. mája je neskorý termín Veľkej noci. Slávnostné otvorenie cyklochodníka sa tak uskutoční v čase siedmeho výročia vstupu Slovenska do Európskej únie.

Súčasťou projektu Belianske Tatry – spolu a lepšie je aj vydanie súboru propagačných materiálov spoločného slovensko – poľského regiónu Belianskych Tatier. V rámci projektu vyjde kniha Spoznajme krásy Belianskych Tatier a propagačné DVD regiónu, informačný bulletin a turistický sprievodca regiónu Belianskych Tatier. V rámci projektu budú aj na odpočívadlách pozdĺž cyklotrasy osadené exteriérové turistické mapy regiónu.

Zdroj: WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM