Peter Handzuš Iné športy

Cykloturisti prekonajú na cestách v Tatrách za dva dni takmer 140 kilometrov

Tatranská Kotlina sa od piatka (19. 8.) stala dejiskom a zároveň i základňou pre cyklovýlety po slovenských veľhorách.

Koná sa tu totiž v poradí už 33. Celoslovenský zraz cykloturistov. Martin Gallik z organizačného výboru informoval, že účastníci zrazu si budú môcť až do pondelka (22. 8.) svoje dvojkolesové tátoše nasmerovať na západ od tatranských osád a predhoria Vysokých Tatier, ako aj na sever cez Spišskú Maguru do Poľska a na východ cez Spišskú Belú do Levočských vrchov.

Okrem toho sa účastníci prevezú aj po novo otvorenej cyklotrase zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny. „Podujatie sa začalo už v piatok postupným príchodom a registráciou všetkých účastníkov, pokračujeme dnes a v nedeľu (21. 8.) samostatnými cyklookruhmi, ktoré účastníci absolvujú počas dňa," priblížil Gallik. Dnes to bude podhorský okruh, ktorý sa začína v goralskej obci Lendak a pokračuje cez obec Ihľany smerom do bývalého vojenského obvodu Javorina. Odtiaľ sa cyklisti vrátia cez Kežmarok a Krížovú Ves do Spišskej Belej, kde na presun späť do Tatranskej Kotliny využijú práve nový cyklochodník. Dnešný okruh meria celkove 60 kilometrov.

V nedeľu je cyklotrasa zameraná na krásy Slovenska, ktoré ukrýva tajomné Zamagurie. „Opäť sa začína v obci Lendak, prekonajú dve sedlá, Magurské sedlo a Sedlo nad Malou Frankovou. Odtiaľ cez obec Veľká Franková zamieria na poľskú stranu Tatier a cez Jurgov a Podspády sa vrátia smerom do Tatranskej Kotliny," priblížil Gallik. Nedeľný okruh meria 78 kilometrov a účastníkov čaká aj pomerne výrazné prevýšenie asi 1000 metrov.

Oba okruhy ponúkajú okrem prekonanej vzdialenosti aj možnosť spoznávania kultúrnych a prírodných krás okolia. Do organizácie podujatia sa zapojilo aj mesto Spišská Belá. To pre cyklistov pripravilo aj kultúrny program na parkovisku pred vjazdom na cyklotrasu pri Belianskych rybníkoch. Program vyvrcholí v pondelok 22. augusta.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM