Peter Handzuš Rôzne

Dajte bacha: Hasiči zakázali zakladenie ohňov v lesoch

V lesoch v okrese Poprad platí oddnes zákaz kladenia ohňov, popradské Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru totiž vyhlásilo zvýšené požiarne nebezpečenstvo.

„Vzhľadom na situáciu, ktorá už trvá tri dni, že je teplo a sucho v lese, sme sa rozhodli pristúpiť k tomuto kroku v územnom obvode okresu Poprad na všetkých lesných pozemkoch,“ uviedol pre TASR riaditeľ OR HaZZ v Poprade Ondrej Šproch.

V praxi to podľa neho znamená, že je zakázané v lese klásť ohne, vypaľovať trávnaté porasty, fajčiť a odhadzovať ohorky z cigariet. Vlastníci a užívatelia lesných pozemkov musia začať hliadkovaciu činnosť, monitorovať situáciu a byť v spojení s hasičmi. Jedným z dôvodov, prečo hasiči pristúpili k vyhláseniu požiarneho nebezpečenstva je aj to, že od nedeľňajšieho (29.4.) poobedia likvidujú požiar nad popradskou mestskou časťou Kvetnica.

„Situácia je vážna vzhľadom na to, že je veľmi sucho. Mali sme možnosť presvedčiť sa o tom, čo dokáže urobiť človek svojou nedbalosťou a ponechaním voľne horiaceho ohniska v prírode. Príde silnejší vietor a celé sa to môže rozšíriť do takýchto rozmerov,“ zdôraznil Šproch. Oheň zasiahol plochu asi sedem hektárov a Urbárskemu spoločenstvu v Hranovnici spôsobil škodu približne asi 7000 eur.

Príčinou požiaru je podľa Šprocha práve ponechané ohnisko, ktoré hasiči našli na hrebeni, pričom požiar sa šíril z hrebeňa smerom na západ a východ. „Ešte máme stále ľudí v teréne, dnes tu zasahuje 30 príslušníkov HaZZ a deväť cisterien. Dnes od rána už len hasíme tlejúce pne a menšie ohniská, chceli by sme mať do večera požiar uhasený,“ priblížil situáciu Šproch.

K vzniku požiaru podľa neho prispelo aj ponechanie zvyškov dreva po ťažbe a prerezávke. „Keď to vyschne, je to ako zápalná šnúra, časť zvyškov po ťažbe sa necháva na samorozloženie. My sme to už viackrát avizovali, že situácia je zlá nielen tu, ale aj na území Tatier, ale je to tak, ako to je,“ konštatoval riaditeľ OR HaZZ v Poprade.

Viac o požiari v Kvetnici sa dozviete [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.132648_Za­bery-z-poziariska:-Plamene-a-dym-za-Kvetnicou]TU[/lin­k]!

Poprad24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM