Peter Handzuš Rôzne

Ďalší Poliaci potrebovali pomoc. Museli bivakovať pod Veľkou Snehovou vežou

V sobotu vo večerných hodinách požiadali horských záchranárov z Vysokých Tatier o pomoc poľskí horolezci. Tí boli síce bez zranení, ale nedokázali z vrcholu Veľkej Snehovej veže zostúpiť. Orientáciu im sťažovala prevaľujúca sa nízka oblačnosť.

Pre blížiaci sa súmrak a komplikovanosť horolezeckého terénu bola do záchrannej akcie nasadená letecká technika. Pilot vrtuľníka sa pokúsil priblížiť záchranárov čo najbližšie k horolezcom, ale nepriaznivé poveternostné podmienky to nedovolili. Fúkal silný nárazový vietor rýchlosti až 120 km/h a zo severnej strany Tatier bola nízka oblačnosť. Záchranári preto boli vysadení v závere Malej Studenej doliny.

Druhá skupina záchranárov postupovala po zemi zo strany Čiernej Javorovej doliny. Záchranári celú noc postupovali komplikovaným horolezeckým terénom na pomoc poľským horolezcom. Postup v takýchto podmienkach pri zníženej viditeľnosti je náročnejší na čas kvôli bezpečnosti záchranárov.

Horolezcov sa záchranárom postupujúcim po zemi v noci dosiahnuť nepodarilo, preto v skorých ranných hodinách krátko po svitaní opätovne požiadali VZZS o technický transport. Pre zlepšené letové podmienky pilot vrtuľníka zobral na palubu v Starom Smokovci ďalších dvoch záchranárov HZS, ktorých pomocou palubného navijaka spustil k poľským horolezcom.

Záchranári pripravil horolezcov na transport v podvese vrtuľníka, ktorý ich následne zložil neďaleko Téryho chaty v Malej Studenej doline. Horolezci boli dobre vybavení, mali aj spacie vaky na núdzové prenocovanie.

Poprad24/tasr Foto: hzs.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM