Monika Vengrínová Rôzne

Ďalšia kauza v ZŠ s MŠ v Matejovciach: Rodičia detí obvinili riaditeľa zo sexuálneho obťažovania

Už niekoľko mesiacov sa ťahá problém okolo nevymenovania riaditeľky ZŠ s MŠ v Poprade – Matejovciach. Do kresla riaditeľa bol primátorom Dankom dosadený druhý kandidát, ktorého rada školy nezvolila. Toho na včerajšom stretnutí rodičia žiakov obvinili zo sexuálneho obťažovania.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia kauza v ZŠ s MŠ v Matejovciach: Rodičia detí obvinili riaditeľa zo sexuálneho obťažovania
Foto: Jaroslav Dodok

Problémy nastali po príchode riaditeľa do školy

„Nikdy sme nemali problém, roky rokúce nebola žiadna sťažnosť na učiteľa, na žiaka, na školu, nemali sme problémy s Rómami, jednoducho sme sa s nimi zžili. Odkedy ale prišiel pán riaditeľ, sú problémy na problémy. Deti nám nechcú chodiť do školy, sú znechutené. Obťažuje ich slovami, svojim vyjadrovaním,“ hovorí jedna z mamičiek, ktorá nechce byť menovaná.

Podľa slov rodičov ide o sexuálne narážky i fyzické prejavy. „Dievčatá chytá za pás, za hlavu, spolužiaka mojej dcéry chytil a nosil ho po triede. Je to veľmi čudné správanie. On to možno myslí priateľsky, ale deti to tak neberú, nie sú na to zvyknuté, majú z toho strach,“ vysvetľuje správanie riaditeľa Petra Husára ďalšia mamička Soňa Husárová.

Rodičia sú pobúrení, deti im nechcú chodiť do školy

Samotní učitelia sú zo správania riaditeľa školy prekvapení. O jeho netradičných praktikách hovorili rodičia na včerajšom rodičovskom združení. Deti sa im údajne sťažujú, cítia sa nepríjemne a odmietajú chodiť do školy. Nespokojní sú i rodičia žiakov špeciálnych tried. Oni sami, podľa vlastných slov, doma podobné vyjadrenia nepoužívajú, cítia preto hnev, že ich deti počujú v škole od svojho učiteľa.

„Ja by som to nazvala ohrozovaním mravnej výchovy, xenofóbiou až rasizmom. Nechcem to riešiť, ale trápi ma to, lebo to trápi rodičov. Bolo tu viac takých rodičov a deti im predsa neklamú. Neviem, aké mám k tomu zaujať stanovisko, ale takéto veci by sa nemali stávať,“ premýšľa bývalá riaditeľka Mária Dudziková.

Riaditeľ všetky obvinenia rázne odmieta

Na otázku, či práve rodičia nie sú tými, ktorí huckajú svoje deti proti riaditeľovi, pretože nesúhlasia s jeho protiprávnym vymenovaním do funkcie, sa ďalší z učiteľov Ján Dudzík vyjadril záporne. „Nemyslím si, že je to tak. Podľa môjho názoru sa tento problém prevalil až teraz preto, lebo deti z toho začínajú mať traumu. Trvalo im dlhšie, kým to zo seba dostali. A keď sa to prevalilo, začalo rozprávať viac detí, ako túto situáciu vidia“.

Riaditeľ školy Peter Husár všetky obvinenia zásadne odmieta a zvažuje podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa: „Nič z toho nie je pravda. Nič sa neudialo, všetko popieram. Myslím si, že je to zmanipulované, aj príčiny sú viac-menej jasné. Je to jednoducho nonsens, som veľmi znechutený“.

K veci zaujalo stanovisko i mesto Poprad. „Je nepochopiteľné, prečo sa rodičia v prípade, že boli presvedčení o pravdivosti týchto informácií, neobrátili na políciu ihneď, aby mohla konať. Je zarážajúce, že o týchto problémoch po celý čas nevedel triedny učiteľ, výchovný poradca a žiadna zmienka sa neobjavila ani v na to určenej emailovej schránke. Keďže však celý spôsob prezentácie týchto obvinení nesie znaky toho, že môže ísť o pokračovanie účelových útokov na vedenie školy, zriaďovateľ si počká na dôkladné prešetrenie všetkých obvinení a následne zaujme jasné a nekompromisné stanovisko,“ uviedol na margo situácie komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda. Pedagogický kolektív svojim demonštratívnym odchodom z miestnosti, kde Dudzik informoval o obvineniach, vyjadril podľa hovorcu svoj nesúhlas s jeho prístupom k riešeniu problémov v škole a postavil sa na stranu riaditeľa školy.

Problémy sú v Matejovciach od februára

Samotní rodičia žiakov matejovskej školy však žiadajú o odvolanie riaditeľa. „Chceme, aby sa všetko vrátilo do starých koľají. Potom by bola aj škola v pohode, aj my spokojní. Na našu pani riaditeľku nemáme krivého slova, ona túto školu doslova postavila na nohy. Aj deti ju majú rady,“ hovorí na margo nevymenovania bývalej riaditeľky jedna z mamičiek.

Mária Dudziková už vo veci porušenia zákona ohľadom svojho nevymenovania podala trestné oznámenie na súd. Až sem musela zájsť kauza, ktorá sa začala 28.februára, keď právoplatne vyhrala voľby na post riaditeľky matejovskej základnej školy, do funkcie však vymenovaná nebola. Ani jej osem hlasov, ktoré vo voľbách získala, nebolo dostačujúcich pre primátora Popradu Antona Danka, ktorý do funkcie dosadil druhého, neúspešného kandidáta s dvoma hlasmi.

Rodičia spísali petíciu a bývalá riaditeľka podala žalobu na súd

Proti tomuto nezákonnému rozhodnutiu spísali rodičia žiakov petíciu, ktorú s 866 podpismi odovzdali na mestskom úrade. Sama bývalá riaditeľka zatiaľ to, ako petícia dopadla, nevie: „Som sklamaná z toho, že to trvá tak dlho, i z toho, že máme v štáte také zákony, ktoré dokážu umožniť, že najvyšší predstaviteľ mesta rozhodne protiprávne, že sa to akceptuje a každý je s tým spokojný“.

Aby toho na Základnej škole v Poprade-Matejovciach nebolo málo, riaditeľ školy prilial vodu do ohňa, keď vyhodil syna bývalej riaditeľky Jána Dudzika, jediného učiteľa informatiky v škole zamestnaného na dobu neurčitú.

Syn bývalej riaditeľky dostal výpoveď

„Výpoveď som dostal z organizačných dôvodov. Ja som však presvedčený o tom, že je to preto, lebo som syn bývalej riaditeľky. Aj to tak cítim. Od kedy som prišiel, tak je na moju osobu hon. Mám taký pocit, že keď sa riaditeľovi nepodarilo dostať ma preč za nejaké porušenie disciplíny, tak po tom, ako som poukázal na niektoré veci, ktoré sa na škole dejú, som do týždňa dostal výpoveď z organizačných dôvodov,“ hovorí triedny siedmakov Ján Dudzik.

Aj podľa slov rodičov deti ho majú rady, venuje sa im, robí krúžky a nikto nechce, aby odišiel. Či sa bude spisovať ďalšia petícia, zatiaľ nie je jasné, rodičia však plánujú stretnutie, na ktorom dohodnú ďalšie kroky.

Bossing zo strany riaditeľa na mladého informatika

„Na môjho syna, poviem to tvrdo, je už tri mesiace vyvíjaný nátlak, je kontrolovaný z každej strany. Naozaj zažíva bossing. Toto už bolo len vyvrcholením. Takže zo školy odchádza mladý učiteľ, dokonca muž, a pritom na škole máme päť dôchodcov a štyroch učiteľov na dobu určitú, čo určite nie je v poriadku, že odchádza práve môj syn,“ premýšľa Mária Dudziková.

Mladý učiteľ informatiky a geografie preto zvažuje riešenie súdnou cestou. Brániť sa však určite nebude len on, ale postavia sa zaňho aj rodičia žiakov matejovskej školy. „My do toho veľmi nevidíme, nevieme, čo sa tam deje, je to medzi nimi, ale keby sa volal inak, tak je stále tu. Nechceme, aby odišiel,“ dodáva na záver Soňa Husárová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM