Peter Handzuš Rôzne

Ďalších desať nepočujúcich začne podnikať

Ďalších desať nepočujúcich začne na Slovensku podnikať vďaka 4. ročníku grantového programu Hľadáme ďalší zmysel – Pre podnikanie.

Každému z úspešných uchádzačov uľahčí štart pri založení živnosti finančná podpora až do výšky viac ak 3300 eur. Pred získaním grantu museli nepočujúci najprv absolvovať týždenný kurz tlmočený do posunkovej reči Ako začať podnikať, ktorý sa vo februári konal v Novom Smokovci. Ten bol zameraný na vzdelávanie nepočujúcich v oblasti ekonomicko-právnych záležitostí pri zakladaní podnikania. Absolvovalo ho 19 záujemcov z celého Slovenska, 12 z nich sa rozhodlo pokračovať vo svojich plánoch a predstúpili pred hodnotiacu komisiu.
V nej sedeli Roman Krška, konzultant zo spoločnosti Accenture, Marcel Imrišek, partner poradenskej spoločnosti ProRate a Beata Dobová z Nadácie Integra. „Nepočujúci svoje zámery predkladali s veľkou sebadôverou, ako ľudia, ktorí sú zvyknutí prekonávať prekážky. Verím, že práve absolvovanie tohto programu im pomohlo vidieť možnosti, ktoré majú, ale na druhej strane zreálnilo ich očakávania,“ zhodnotil Imrišek.
Komisiu veľmi zaujala Lucia z Prievidze, ktorá sa rozhodla otvoriť si kaviareň s nepočujúcou obsluhou, kde sa zákazník môže naučiť posunkovú reč cez dotykovú obrazovku na stole. Inšpirovala sa zakladateľkou rovnakého projektu v Čechách Martinou Zahálkovou. Porota preskúmala návrhy finančných plánov, očakávania a schopnosti jednotlivých nepočujúcich i pravdepodobnosť úspechu založenia si biznisu.
Príspevok z Nadačného fondu Slovak Telekom plánujú úspešní absolventi kurzu využiť napr. na zriadenie medicínskeho centra na formovanie postavy, 3D gravírovacieho štúdia, grafického štúdia či dielne na šitie padákov. Grantový program telekomunikačnej spoločnosti a nadácie Pontis je na svete už štyri roky a absolvovalo ho spolu 58 nepočujúcich.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM