Martin Sýkora Iné športy

Ďalšie kolo zimnej bežeckej série v znamení histórie a mrazivého počasia

Podtatranská obec Štrba sa stala počas víkendovej soboty po prvýkrát dejiskom pretekov Zimnej bežeckej série. Bežci sa nadýchali histórie aj mrazivého vzduchu.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie kolo zimnej bežeckej série v znamení histórie a mrazivého počasia
Foto: Michal Tomko

Mrazivé počasie, vietor, snehové záveje, či magická nočná predvianočná atmosféra, to všetko zažili všetci tí, ktorí si prišli odbehnúť alebo odkráčať s paličkami 7 km dlhý okruh okolo Šoldova. Štart a cieľ pretekov bol v centre Štrby, v blízkosti miesta štartu už legendárneho Malého štrbského maratónu, ktorý má už za sebou 40 úspešných ročníkov pod taktovkou športového klubu ŠK Štrba.

Členovia tohto klubu sa aktívne podieľali na príprave a realizácii šoldovského nočného behu a kompletnom zabezpečení j trasy, na ktorej museli pretekári prekonať celkové prevýšenie 105 metrov. Zaujímavosťou bolo, že trasa dvakrát pretínala diaľnicu D1 v jej najvyššom bode na území Slovenska a zaviedla účastníkov aj do miest, kde sa kedysi rozkladala stredoveká zaniknutá osada Šoldov. Trasu vybrali organizátori na základe iniciatívy miestneho odboru Matice Slovenskej v Štrbe, ktorý sa aktívne podieľa na archeologickom výskume tejto zaniknutej osady a okrem efektného nasvietenia šoldovskej vatry pripravili pre pretekárov aj stánok s vianočnými špecialitami a razením šoldovskej pamätnej mince.

Tatry v pohybe 12/2017
15
Galéria
Foto: Michal Tomko

Absolútnym víťazom nočného behu okolo Šoldova sa stal Peter Žiška z tímu Extreme Obstacle Runners, medzi ženami dominovala Erika Ondrijová z MTC Vyšná Šebastová. Mužskú kategóriu nordic walkingu ovládol Viktor Lapšanský, víťazkou medzi ženami sa stala Mária Novotná z domáceho tímu ŠK Štrba. Zimná bežecká séria je súčasťou projektu Tatry v pohybe – spoločnej iniciatívy tatranských a podtatranských športových klubov, v spolupráci so Združením cestovného ruchu Vysoké Tatry. V rámci série sa uskutočnia v mesiacoch, január a február ešte 2 ďalšie behy v lokalitách regiónu Vysokých Tatier.

Zdroj: Tatry v pohybe
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM