Peter Handzuš Rôzne

Dane z nehnuteľností by sa mali zvýšiť o 50 %

Zámerom Ministerstva financií (MF) SR je, aby samosprávy zvyšovali dane z nehnuteľností. Po stretnutí Rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to dnes deklaroval predseda združenia Michal Sýkora.

„My sme v predchádzajúcich obdobiach nepristúpili k zvyšovaniu dane z nehnuteľnosti v súvislosti s dopadom finančnej krízy na celú spoločnosť,“ uviedol.
Podľa neho by sa spomínaná daň mohla zvýšiť až o 50 % oproti súčasnému stavu. „To neznamená automaticky, že zvýšime dane o 50 % vo všetkých oblastiach, ale máme dôjsť k takémuto číslu,“ vysvetlil Sýkora.

Samosprávy sa snažili dopady krízy znižovať, a tak nedošlo k zvyšovaniu dane z nehnuteľností. Dopady krízy naďalej trvajú, je však tlak na mestá a obce, aby hľadali možnosti na zvýšenie príjmov v tejto oblasti. „Treba hľadať ďalšie možnosti, čo sa doteraz nezdaňovalo, a treba, aby sa daň upravila,“ dodal predseda ZMOS.

Ide napríklad o problematiku zdaňovania apartmánových bytov a domov. „Aby bolo jednoznačne povedané, ako sa tieto objekty zdaňujú,“ objasnil Sýkora. Samospráva podľa neho veľmi citlivo pristupuje k zvyšovaniu daní, avšak v porovnaní so štátmi Európskej únie i svetom máme nízke príjmy z dane z nehnuteľností i nízke dane.

„My nebudeme nikoho presviedčať, aby zvyšoval dane, pretože každá samospráva je autonómna, rozhodujú o tom poslanci miestnych zastupiteľstiev. Budú nastavené pravidlá a v rámci nich sa bude samospráva pohybovať,“ uzavrel Sýkora.

Na budúci týždeň v stredu (6. 4.) sa bude na Štrbskom Plese konať výjazdové rokovanie vlády SR, na ktorom bude kabinet diskutovať so ZMOS okrem iného aj o problematike sociálnej oblasti, zákona o sociálnych službách, ďalej o problematike odpadového hospodárstva, zonácie Vysokých Tatier, podpory centier cestovného ruchu a podobne.

„Čo sa týka životného prostredia, bolo deklarované, že neplníme záväzky SR, ktoré sme prijali pri vstupe do EÚ v súvislosti s budovaním vodovodov a čistiarní odpadových vôd,“ dodal predseda ZMOS. Samosprávy ich však podľa neho neplnia preto, lebo neboli podporované zo strany štátu. Aj toto je jedna z tém, ktorej sa bude ZMOS v stredu venovať. Tiež chce upozorniť vládu na problematiku prechodu z analógového vysielania na digitálne a paušálneho príspevku na zakúpenie set-top-boxu.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM