Kultúra

Dávid (12) zo Svitu sa stará o svojho brata: Keď TOTO povedal mame, rozplakala sa

Dávid, piatak zo Svitu, je oproti svojim rovesníkom v niečom v skutku výnimočný. Za svoje správanie je nominovaný na Detský čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Dávid (12) zo Svitu sa stará o svojho brata: Keď TOTO povedal mame, rozplakala sa
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Projekt Detský čin roka už 20 rokov motivuje deti, aby robili dobré skutky. Aj tento rok uzrela svetlo sveta várka nových príbehov z celého Slovenska. Príbehy sú zaradené do niekoľkých kategórií, a to: záchrana ľudského života, pomoc v rodine, pomoc rovesníkom, pomoc prírode, pomoc ľuďom, dobrý nápad, cena Sašky Fischerovej (Malý Veľký čin) a dobrý čin na nete.

Medzi tohtoročnými príspevkami sa objavil aj Dávidov skutok. Ten súťaží v kategórii pomoc v rodine. Piatak zo Svitu Dávid Tompoš robí zdanlivo to, čo by mal v rodine zrejme robiť každý. Je ale jeho správanie naozaj tak bežné? List napísala Dávidova mama Denisa Alexandrová.

"Dávid má dvanásť rokov, je najstarší z troch súrodencov. Mladší bratia majú päť rokov a tri roky. Žiaľ, náš najmladší Adam je postihnutý. Je neverbálny, treba ho kŕmiť, prebaľovať, starať sa o neho dvadsaťštyri hodín. Dávid mi s ním veľmi pomáha, sám od seba ho nakŕmi, dá mu napiť, dokonca ho aj prebalí. Starostlivosť o neho je náročná, ale Dávid mi pomáha sa o neho starať s radosťou. Skoro vždy, keď sa v noci zobudí, tak sa zobudí aj Dávid a chce sa o neho starať aj napriek tomu, že ráno vstáva do školy a bude nevyspatý, a nedá si v tomto povedať, aby jednoducho spal, že sa o neho postarám sama. Majú k sebe vybudovaný veľký citový vzťah. Adamko dokonca veľmi rád spáva s ním. Ja som vďačná, že mám takého syna, ktorý mi s ním pomáha, aj keď nemusí.

Minule mi Dávid povedal niečo, čo má až rozplakalo: Mama, aj keď tu nebudeš s nami navždy, neboj sa, ja sa o Adamka postarám, keď vyrastiem, a bude bývať so mnou. Ja ho nenechám len tak."

Tento i všetky ďalšie listy zaradené do tohtoročného Detského činu roka nájdete na webe projektu. Môžete za ne i zahlasovať.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM