Martin Sýkora Kultúra

Dážď, slnko, zima, teplo, folklór a úsmev: Také boli 41. zamagurské slávnosti

Zamagurské folklórne slávnosti (ZFS) napísali svoj 41. diel. Už tradične sa v priebehu troch dní na pódiu v Kúpeľoch Smerdžonka predstavilo to najlepšie a najkrajšie, čo doma máme.

Ilustračný obrázok k článku Dážď, slnko, zima, teplo, folklór a úsmev: Také boli 41. zamagurské slávnosti
Foto: Peter Handzuš

Tradičný trojdňový program odštartoval už v piatok koncertom skupiny HEX. Od soboty však bol už len folklór, tradície, farby, tance a výborná hudba. Aj tentoraz sa slávnosti uskutočnili v zrekonštruovanom amfiteátri kláštorných kúpeľov.

Nové miesto si našlo priazeň

„Festival nestratil nič na kvalite. Význam ZFS pre obec je veľký. Patríme na Zamagurí medzi lídrom cestovného ruchu. Žijú z toho ubytovacie kapacity, reštauračné služby i obec samotná,“ konštatoval starosta obce Červený Kláštor Štefan Džurný. Už po 16. krát slávnosti pripravilo popradské Podtatranské osvetové stredisko (POS). „Vidíme tu, aká je naša kultúra rozmanitá, aká je pekná. To sa týka aj našej histórie. O našu kultúru sa nemusíme obávať – sú tu aj deti, ktoré sa venujú tomuto žánru. V dnešnom technickom svete je to veľmi dobré,“ vysvetlil predseda PSK Peter Chudík, ktorý chce, aby najmladšia generácia preberala slovenskú folklórnu krásu po svojich otcoch a mamách.

Zamagurské folklórne slávnosti 2017
98
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Štylizovaný program – čepčenie

Organizátori sa vrátili k starej myšlienke, ktorú dostali na novú úroveň. Sobotňajšie štylizované pásmo bolo venované čepčeniu, v dnešnej dobe veľmi frekventovanému, kedysi tradičnému, fenoménu. „V súčasnosti je veľmi boom chodiť čepčiť nevesty na svadby. My sme chceli poukázať na tento jav a ukázať ľuďom rozdiely v čepčeniach. Slovensko je známe tým, že čo dedina, to iný zvyk, iný krok, iný jazyk,“ uviedol Juraj Švedlár z POS, ktorý program pripravoval. Na pódiu sa predstavilo viacero reprezentantov obcí a dedín z rôznych regiónov. Čo dedina, to iný zvyk a nielen to. „Veríme, že tohtoročné čepčenie divákov zaujalo. Bol to veľmi pútavý program. Štylizované pásma chceme pripraviť aj v budúcich rokoch,“ dodala Zuzana Barilová z POS.

Zdroj: YouTube.com

Opäť úradovalo počasie

O nočný program sa postaral Berky Mrenica mladší so svojou kapelou. Nedeľa patrila detským foklórnym súborom a tomu najlepšiemu, čo môžeme pod hlavičkou folklóru nájsť nielen pod Tromi korunami.

Najviac divákov prilákalo práve pekné počasie, ktoré sa v posledný deň nad Zamagurím zľutovalo. Kvôli dažďu totiž museli organizátori zrušiť jednu z najatraktív­nejších častí – splav po Dunajci. Ale také už je Zamagurie – nevyspytateľné, skryté, objavené a krásne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM