Peter Handzuš Správy

Deň, na ktorý deti len tak nezabudnú: Poučné prednášky a adrenalínové ukážky

V piatok sa žiakom prvého stupňa Spojenej školy na Letnej ulici predstavili so svojimi koníčkami, ale i pracovnou činnosťou hasiči, dobrovoľní záchranári horskej služby, jazdci rely so svojimi špeciálmi, psovodi, horskí nosiči a popradskí cyklotrialisti.

Ilustračný obrázok k článku Deň, na ktorý deti len tak nezabudnú: Poučné prednášky a adrenalínové ukážky
Foto: Michal Tropp / Zdroj: Dnes24.sk

Deti svojimi výkrikmi a potleskom odmenili všetkých, ktorí im prišli obohatiť deň o jedinečné zážitky. Dve hodiny predstavenia v rôznych stanovištiach ukážok si pochvaľovali aj samotné učiteľky.

Rady od záchranárov a hasičov

Pri jazdcoch rely sa dozvedeli čo to o bezpečnosti a pravidlách rely a mohli si skúsiť, ako sa sedí za volantom naozajstného rely špeciálu. Od dobrovoľnej HZS zistili, ako vyhľadať zasypaného a ako sa správať pri zasypaní lavínou. Ochotní záchranári im predviedli aj moderné zdravotnícke pomôcky pri ošetrovaní zranených.

Tradične pútavá prednáška ich čakala u profesionálnych hasičov z Popradu. Výbavu, výstroj zásahového vozidla a výklad o ich nebezpečnej práci so zatajeným dychov počúvali nielen chlapci, ale i dievčatá.

Ovácie pre psovodov a ich psov

Nádherné predstavenie, súhru psovoda a psa, predviedli vyše 150 deťom traja psovodi so svojimi psami. Prítomných očaril dokonale zvládnutým výcvikom vicemajstra sveta Jaroslav Vnenčák zo Štrby so svojím psom Witzom. Obrovský potlesk a neutíchajúci údiv podčiarkol veselým predstavením so psami Ján Sudimák z Bardejova so svojím tímom.

Adrenalín urobil svoje

Cyklotrialisti, zverenci trénera Štefana Pčolu, predviedli niekoľko parádnych kúskov a ukázali, že to s bicyklami naozaj vedia. Niektorí z nich odchádzali hneď po ukážke do Poľska na majstrovstvá Európy. Veľký záujem bol aj o beh s naloženou krošnou.

Záverečná ukážka, driftovanie so 400-koňovým vozidlom, pri ktorom pískajúce pneumatiky kreslili na ploche osmičky a valili sa z nich kúdele dymu, predviedol driftér Tóno Štolc. Skandovanie detí po jeho ukážke priam mrazilo po chrbte.

Deti môžu súťažiť

Organizátori Rallye Tatry, ktorá sa tento rok uskutoční 10. a 11. októbra 2014, vyhlásili pre prítomných žiakov výtvarnú súťaž na tému Rally. Tri vybrané práce budú ocenené víťaznými pohármi a spolu s ostatnými dielami budú vyvesené počas konania Rallye Tatry v budove riaditeľstva pretekov v hoteli Satel.

Slavo Petrus

Deň, na ktorý deti len tak nezabudnú: Poučné prednášky a adrenalínové ukážky
19
Galéria
Foto: Michal Tropp / Zdroj: Dnes24.sk
Deň, na ktorý deti len tak nezabudnú: Poučné prednášky a adrenalínové ukážky
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM