Peter Handzuš Rôzne

Deň Zeme vo Svite: Budúcnosť zeme máme vo vlastných rukách

Deti oblepili zemeguľu papierovými rukami. Počas tvorivých dielní tak dali symbolicky najavo, že osud našej Zeme je v rukách nás všetkých. Urobili tak pri príležitosti Dňa Zeme.

Školáci sa stretli v Základnej umeleckej škole vo Svite, ktorá pre nich pripravila spolu s Centrom voľného času tvorivé dielne pri príležitosti Dňa Zeme. Deti si vyskúšali prácu sa prírodnými materiálmi, akými sú drevo, korok či kôra. Zo samorastov mohli deti dotvárať postavičky podľa vlastnej fantázie. „Chceli sme, aby aj počas týchto niekoľkých hodín mali deti kontakt s prírodou,“po­vedala riaditeľka CVČ vo Svite Lenka Mačugová o tom, prečo si vybrali pre prácu na tvorivých dielňach prírodné materiály.

Počas tvorivých dielní vo výtvarnom odbore ZUŠ vo Svite je zvykom, že začiatok venuje pani učiteľka Kolumberová úvodnej komunite. Deti sa tak naladia na spoločnú strunu a dozvedia sa aj niečo zaujímavé k danej téme. „Deti sa tu dozvedeli, že našu Zem treba chrániť, ľúbiť a zveľadovať,“ povedala pani učiteľka. Deti si urobili planétu Zem z papiera a oblepili ju rukami trhanými z papiera. „Oblepili sme našu Zem rukami, aby sme ju chránili,“ vysvetlila Kolumberová.

Cieľom týchto tvorivých dielní bolo vštiepiť deťom to, aby neboli ľahostajné k tomu, čo sa deje na našej Zemi. Ekologicke myslenie môže novú generáciu posunúť k takému spôsobu života, ktorý bude k našej modrej planéte prívetivejší. Lebo našu Zem si musíme vážiť.

[blockquote]His­tória Dňa Zeme siaha do roku 1969, keď predovšetkým John McConnell začal volať po vzniku medzinárodného dňa Zeme a v rámci týchto snáh vytvoril i vlajku Zeme. Prvý Deň Zeme bol oslávený v San Franciscu. Táto oslava bola pravdepodobne myslená nielen ako ekologicky zameraný sviatok, ale aj ako ľavicovo orientovaný happening bojovníkov proti vojne vo Vietname. Kampaň s týmto sviatkom spojená, si kládla za cieľ preniesť otázku ekológie do politických kruhov. Cieľom bolo zvýšiť energetickú účinnosť, recyklovať odpadky a hľadať obnoviteľné zdroje energie. Táto akcia mala veľký ohlas práve medzi študentami. Pre prvú oslavu dňa 22. apríla 1970 bol, zrejme nevedome, vybraný deň 100. narodenín Vladimíra Iľjiča Lenina.

OSN začala tento sviatok sláviť o rok neskôr (1971). V roku 1990 sa k Amerike pripojil aj zvyšok sveta a 22. apríl sa stal Medzinárodným dňom Zeme.
wikipédia

poprad24

Deň Zeme vo Svite: Budúcnosť zeme máme vo vlastných rukách
1
Galéria
den_zeme
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM