Peter Handzuš Rôzne

Deti mali svoj prvý ľudový fašiangový ples

Deti z Materskej školy v Batizovciach dnes absolvovali svoj prvý tradičný ľudový fašiangový ples.

Pani učiteľky ich obliekli do krojov a pripravili s nimi program venovaný ľudovej tematike. „Je to prvý ročník, dúfame, že nie posledný. Išlo o tradičnú fašiangovú zábavu, do programu sa pridali aj rodičia našich detí,“ informovala jedna z učiteliek Mária Jaduščáková.

Tento ples sa od ostatných líši svojím prístupom k ľudovým tradíciám. V škôlke sa snažia zachovať a obnovovať tradičné batizovské zvyky. „Je to napríklad príchod slamenáka, brucháča, tetiek a sestričiek, ktoré chodia po dedine a zháňajú vajíčka, klobásky, slaninky a všetko, čo im ľudia dajú, potom zjedia. Je to spojené s bujarou zábavou a sprievodom po dedine, je to veľká oslava fašiangov,“ doplnila Jaduščáková.

Približne 40 detí bolo oblečených do krojov, ktoré zapožičali miestni ľudia. „Všetky kroje sú od obyvateľov Batizoviec, ktorí ich majú uchované a po dlhom čase ich oprášili,“ vysvetlila Jaduščáková. Do krojov sa obliekli aj pani učiteľky, im kroje zapožičal miestny zväz Matice slovenskej.

„Naša materská škola je typická tým, že sa tu zachovávajú ľudové zvyky a tradície, naši predkovia mali prekrásny vzťah k prírode, všetko je spojené s regionálnou výchovou,“ priblížila MŠ v Batizovciach jej riaditeľka Soňa Chalásová. Podľa nej je predškolský vek vhodný na to, aby sa tradície dostali deťom do srdiečka. „Formou hier, povedačiek a ľudových tancov sa ich snažíme naučiť, ako žili naši predkovia, ako mali zariadené domy, naše deti už vedia, ako sa tká plátno, koberce, ako sa vyškrabávajú vajíčka, poznajú, čo pestovali naši predkovia, videli, ako sa múti maslo, poznajú veľa povestí, riekaniek, piesní a podobne,“ zdôraznila Chalásová. Pri podobných aktivitách pomáha celá dedina.

Tex + foto: TASR

fasiangy
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM