Peter Handzuš Rôzne

Deti z komunitných centier na Skalnatom plese

Deti z troch komunitných centier na Východnom Slovensku navštívili Tatranskú Lomnicu a vyviezli sa kabínkovou lanovkou za zážitkami na Skalnaté pleso.

Leto je pre deti možno najkrajším obdobím, keďže školské prázdniny im trvajú dva mesiace a s rodičmi podnikajú výlety, dovolenky a doprajú si množstvo zážitkov aj sladkého ničnerobenia. V Tatry mountain resorts, a.s. sa rozhodli ponúknuť deťom, ktoré z dôvodu ich rodinného zázemia nemajú podmienky tráviť leto, tak ako ich šťastnejší rovesníci možnosť, užiť si aspoň jeden deň inak.

V uplynulých dňoch absolvovali deti z troch Komunitných centier, prevádzkovaných organizáciou Člověk v tísni v obciach Roškovce (okres Levoča), Sveržov (okres Bardejov) a Petrovany (okres Prešov) výlet lanovkou na Skalnaté pleso. Išlo o deti vo veku 12 až 15 rokov. Deti žijú v sociálne vylúčených komunitách rómskych osád a sú dlhodobými klientmi centier. Zamestnanci s nimi pracujú denne v poobedňajších hodinách v rámci nízkoprahových centier pre deti a mládež, staršie deti sú zapojené aj do programu kariérneho poradenstva zameraného na výber vhodného odboru strednej školy a motiváciu k ďalšiemu štúdiu.

Účasť na výlete v Tatrách bola pre deti v podstate odmenou za ich zapájanie sa do aktivít centier. Deti, ktoré si užili Tatry boli vyberané na základe motivačného bodového systému, ktorý v centrách funguje. Body získavajú deti a mladí za prácu na sebe (doučovanie, účasť na krúžkoch), alebo za realizáciu aktivít pre iných (upratovanie, pomoc pri učení, dobrovoľná práca v komunitnom centre a pod.). Následne sa mohli výletu zúčastniť tie deti, ktoré nazbierali najvyšší počet bodov.

Pre všetky deti to bol nádherný výlet, pretože mnohé sa dostali do Vysokých Tatier prvýkrát. Jazda kabínkovou lanovkou na Skalnaté pleso bola pre ne veľkým zážitkom. Niektoré deti počas jazdy vraveli, že majú pocit akoby šli v lietadle. Niektoré sa zase spočiatku báli, ale po prekonaní prvotného strachu si jazdu lanovkou za dobrého počasia užívali. Deti sa zapojili aj do projektu Tatranská divočina – náučno-zábavného chodníka po Tatrách. Najviac si užili pobyt v eko-mini parku Svištia krajinka na Skalnatom plese. Deti zaujala horolezecká stena, medvedí domček, náučné tabule o faune a flóre Tatier aj iné atrakcie.

Celý výlet bol pre detí neopísateľným zážitkom. Jazda lanovkou ich očarila natoľko, že sa už nevedia dočkať ďalšieho podobného výletu.

Tatry mountain resorts, a.s. rado splnilo týmto deťom prázdninový sen…

Katarína Šarafínová, TMR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM