Monika Vengrínová Rôzne

Deti, z ktorých môžu vyrásť IT odborníci: Žiaci kežmarskej základky porazili tri stovky škôl

V testovaní IT zručností, ktoré sa na Slovensku konalo už po štvrtý raz, najlepšie uspeli spomedzi 312 základných škôl žiaci Základnej školy Dr. D. Fischera v Kežmarku. Už v tomto veku tak môžu uvažovať o štúdiu IT technológií.

Ilustračný obrázok k článku Deti, z ktorých môžu vyrásť IT odborníci: Žiaci kežmarskej základky porazili tri stovky škôl
Zdroj: TASR

„Máme šikovné a kreatívne deti a vďaka aktivite vyučujúcich sme využili túto výzvu a zapojili sa do projektu. Výsledky testu ukázali, v ktorých IT oblastiach musíme so žiakmi na vyučovaní popracovať,“ konštatovala riaditeľka kežmarskej ZŠ Iveta Slovíková.

Podľa nej budú získané ceny v IT Fitness Teste, ktorými sú pripojenie na internet, tablety a kamerový systém, výborným pomocníkom pri zefektívňovaní vyučovacích hodín. Špeciálny test pre ZŠ bol vytvorený z dôvodu porovnania vedomostí z IT oblasti medzi jednotlivými základnými školami. Test bol zostavený tak, aby sa ukázalo, kto disponuje vysokými zručnosťami už v takomto mladom veku a môže uvažovať o štúdiu IT technológií. Zároveň malo testovanie ukázať, v ktorej oblasti by sa malo vyučovanie v tomto smere posilniť.

Najlepšie ovládajú otázky bezpečnosti

Práve žiaci z kežmarskej ZŠ sa do tohto testu zapojili najintenzívnejšie, keďže ho vyplnilo až 380 chlapcov a dievčat. „Myslím si, že je to pre našu školu veľké plus, potrebujeme novú počítačovú miestnosť, a to aj kvôli žiakom, ktorí budú v budúcnosti robiť Testovanie 9. Kamerový systém bude slúžiť na zvýšenie bezpečnosti žiakov i pedagogických pracovníkov, tablety využijeme na vyučovacích hodinách. Každý takýto darček je pre nás veľkým plusom,“ dodala riaditeľka ZŠ.

Z výsledkov testu vyplýva, že žiaci najlepšie výsledky dosiahli v otázkach bezpečnosti. Autori testu zase predpokladali, že žiaci dosiahnu lepšie výsledky v používaní a kopírovaní vzorcov v tabuľkách. Nižšiu úspešnosť dosahujú študenti aj pri náročnejšom vyhľadávaní, napr. kde je zadaných viac kritérií. „Na odporúčanie autorov testu by sa tak učitelia v základných školách mali viac venovať komplexnejším úlohám, kde je potrebné prepájať jednotlivé poznatky v širších súvislostiach,“ upozornil prezident IT asociácie Slovenska Mário Lelovský.

43 % detí používalo počítač už v predškolskom veku

Do testu sa zapojilo celkovo viac ako štrnásť tisíc Slovákov. Podľa všeobecných výsledkov až 43 percent žiakov ZŠ začalo používať počítač už v predškolskom veku, pričom používajú viac tablet ako notebook. Takmer 40 percent žiakov od sedem do 16 rokov sa považuje za pokročilého používateľa IT technológií, o štúdium v tejto oblasti by však prejavilo záujme len 16 percent.

„Je zaujímavé sledovať, ako deti spontánne prejavujú nadšenie a chuť pracovať s novými technológiami. Ich nadšenie sa však v ďalších ročníkoch viditeľne vytráca a Slovensko tak môže prichádzať o budúcich odborníkov v IT priemysle,“ zdôraznil riaditeľ podpory predaja spoločnosti Slovanet Ján Michlík. Ich snahou je preto zamerať sa práve na túto vekovú kategóriu a pokúsiť sa deti motivovať k IT prostredníctvom podobných projektov. Tento uskutočnila IT asociácia Slovenska s podporou Európskej komisie. IT Fitness Test sa začal realizovať na Slovensku v roku 2009.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM