Rôzne

Deti z vojnou zmietanej Ukrajiny pod Tatrami: Župa pre nich pripravila rekreačný pobyt

Prešovský samosprávny kraj (PSK) organizuje tento týždeň rekreačný pobyt pre deti z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Deti z vojnou zmietanej Ukrajiny pod Tatrami: Župa pre nich pripravila rekreačný pobyt
Zdroj: Facebook.com/Prešovský samosprávny kraj

V škole v prírode Detský raj v Tatranskej Lesnej je ubytovaných celkovo 71 detí priamo zasiahnutých vojnovým konfliktom. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová s tým, že ide o ďalšiu z foriem pomoci, ktorú župa poskytuje Ukrajine počas pretrvávajúcej krí­zy.

Pobyt pod Tatrami sa začal v nedeľu (6. 8.) a skončí sa v piatok (11. 8.). Nesie sa v duchu športových aj spoločenských aktivít. Z Chmeľnického kraja pochádza 35 detí a zo Zakarpatskej oblasti ďalších 36. PSK pobyt zabezpečuje personálne, technicky, organizačne aj finančne.

Aj psychologická pomoc

Podľa Jeleňovej deťom sprostredkúva nové zážitky, ale ponúkajú aj odbornú zdravotnú či psychologickú po­moc.

„Do Detského raja pricestovalo celkovo 79 osôb z Ukrajiny, okrem detí a mládeže je to tiež osemčlenný sprievodný tím dospelých. Nechýbajú tu štyria slovensko-ukrajinsky hovoriaci animátori, zdravotník aj psychológ, ktorý mapuje psychické zdravie hostí a v prípadne potreby je pripravený poskytnúť im odbornú pomoc,“ uviedla.

Spoločenský program

Súčasťou rekreačného pobytu pre ukrajinské deti je kultúrny a spoločenský program. Zahŕňa ľahkú turistiku po okolitých prírodných lokalitách, návštevu jaskýň a múzeí v podtatranskom regióne, športové a spoločenské hry či rôzne skupinové a individuálne voľnočasové aktivity.

„Realizovať sa môžu aj vďaka podpore Krajskej nadácie PSK pre podporu rodiny a Dobrovoľnému hasičskému zboru mesta Prešov,“ dodala.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM