Peter Handzuš Krimi

Deťom z DD by mal pomôcť projekt Schodíky do života

Deťom z Detského domova (DD) v Spišskom Štiavniku, okres Poprad, by mal k lepšiemu prechodu do reálneho života pomôcť aj projekt pod názvom Schodíky do života. Ten je realizovaný v rámci programu Škola rodinných financií Nadácie pre deti Slovenska.

„V tomto roku ho absolvovalo 25 detí, dohromady sme mali 17 aktivít v našom domove, ale aj v Poprade, Kežmarku a Žakovciach,“ priblížila jedna z realizátoriek projektu Helena Kišová.
Účastníci programu sa postupne oboznamovali s poslaním a prácou dôležitých inštitúcií v mestách a v obciach. Detí osobne navštívili pracoviská Úradu práce sociálnych vecí a rodiny, obvodný úrad, mestský úrad, Sociálnu poisťovňu i jednotlivé zdravotné poisťovne, tiež policajný útvar, Okresný súd v Poprade či nemocnicu, banky, poštu i veľkú popradskú fabriku. „Deti sa oboznámili s oblasťou prípravy na profesijný život a získali základné informácie o práci a poslaní jednotlivých úradov mesta a obce,“ objasnila Kišová.
Deti dostali okrem iného aj možnosť založiť si účet v banke, oboznámili sa s posielaním poštových zásielok a podali si žiadosť o výpis z registra trestov. Okrem toho mali možnosť vyskúšať si správne komunikovanie cez telefóny, využili aj možnosti internetovej kaviarne. „Asi najsilnejším zážitkom pre mladých dospelých bola účasť na pohovore pri uchádzaní sa o zamestnanie vo fabrike na výrobu práčok,“ povedala Kišová. Predtým museli absolvovať prípravu na pracovný pohovor s napísaním žiadosti, životopisu a motivačného listu.
Účastníci projektu si tiež precvičili šetrenie financiami. „Skupinka dostala len skromný finančný príspevok pred obchodom potravín a musela si poradiť pri zakúpení jedla a pitia pre všetkých. Určite to pre nich nebolo jednoduché, no deti to zvládli bravúrne,“ zhodnotila Kišová. Podľa nej si deti vďaka tomuto projektu mohli skutočne zažiť to, čo je pre ich budúci život veľmi potrebné a nevyhnutné.
Ďalšou možnosťou ako si deti zvykajú na pocit, že raz vykročia do skutočného života, je aj Detský parlament pri DD-Centre detí Spišský Štiavnik. Ten zastupuje a obhajuje záujmy detí a mladých dospelých. „Nie je to vôbec formálna organizácia, deti prostredníctvom svojho predsedu prichádzajú s návrhmi a podnetmi na realizovanie rôznych aktivít,“ zdôraznila Kišová, ktorá v domove pracuje ako špeciálna pedagogička. „Veľmi sa angažujú za odstránenie detskej závislosti, hlavne fajčenia, detský parlament má v súčasnosti nesmierne účinný preventívny význam,“ doplnila Kišová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM