Peter Handzuš Rôzne

Detský domov by mohol fungovať v samostatných rodinných domoch

Detský domov (DD) v Spišskom Štiavniku dnes funguje ako domov rodinného typu.

Koncepcia rozvoja ústavnej starostlivosti v Prešovskom kraji však predpokladá atomizáciu detského domova na samostatné rodinné domy. V každom z nich by našlo domov desať detí, o ktoré sa rodičia z rôznych dôvodov nedokážu postarať.
„Stretávame sa s odmietavým postojom a názormi pri umiestňovaní detí do rodinných domov. Nikto nechce mať za suseda opustené deti a pritom všetci s nimi súcitíme,“ konštatovala riaditeľka DD Margita Váhovská. Deti by podľa nej mali byť súčasťou bežného života a práve takéto domy, kde budú žiť v jednej spoločnej komunite, by im to mali umožniť.
Dnes sú v Spišskom Štiavniku tri samostatné skupiny, jedna špecializovaná skupina pre deti s poruchami správania a sieť profesionálnych rodín. V nich je dohromady umiestnených 15 detí a jeden mladý dospelý, stará sa o nich osem profesionálnych rodičov. „Kým v minulosti deti často zostávali v DD až do dospelosti, dnes sa vďaka aktívnej spolupráci na odstránení príčin deti častejšie vracajú do náhradnej alebo biologickej rodiny,“ objasnila Váhovská.
Detský domov v Spišskom Štiavniku má vo svojom zariadení vytvorené aj podmienky na stretávanie sa rodičov s deťmi. „My máme v jednej časti pavilónu kuchynku, spálňu, kúpeľňu, kde môžu byť rodičia na krátkodobom pobyte v zariadení a tráviť čas so svojimi deťmi,“ priblížila riaditeľka. Podľa nej je to veľmi účinná metóda, pretože rodičia to začali využívať, stretávajú sa so svojimi deťmi a upevňujú tým vzťahy. V domove praktické využívanie vytvorených podmienok funguje od roku 2008.
„Trápi nás problém absencie terénnych sociálnych pracovníkov hlavne u menej sociálne prispôsobivých občanov rómskeho etnika,“ povedala. Pokiaľ sú terénni sociálni pracovníci priamo v teréne, úspešnosť sanácie rodinného prostredia a návrat dieťaťa späť do rodiny je podľa riaditeľky reálny a skracuje sa dĺžka pobytu dieťaťa v DD.
Finančné prostriedky chýbajú DD predovšetkým na letnú rekreáciu. „Deti nechodia na zahraničné rekreácie, rekreujú sa v podmienkach bežných letných táborov,“ objasnila. Deti a mladí dospelí práve počas letných prázdnin získavajú nové kontakty, hľadajú si nových kamarátov a majú možnosť si overiť samostatnosť a schopnosť hospodáriť so zverenými finančnými prostriedkami. „Pobyt mimo detského domova pestuje u detí sociálne zručnosti, buduje sa ich zdravé sebavedomie,“ doplnila Váhovská.
V detskom domove v Spišskom Štiavniku pracuje niekoľko pedagogických zamestnancov, pomocných vychovávateľov, ale aj špeciálny pedagóg, psychológ a liečebný pedagóg. „Zamestnanie psychológa bolo dôležitým zlomom, ten je k dispozícii pre dieťa každý deň a určité problémy dokáže riešiť okamžite,“ zhodnotila.
DD v Spišskom Štiavniku bol založený v roku 1950 ako internátny typ DD. Ide o štátne zariadenie, ktoré poskytuje ústavnú starostlivosť deťom, o ktoré sa ich rodiča nedokážu postarať. „V detskom domove kladieme dôraz na vzdelávanie detí a na ich prípravu na život, aby sa mladí dospelí ľudia po odchode z DD uplatnili na trhu práce,“ uzavrela Váhovská.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM