Martin Sýkora Rôzne

Diabetici majú svoj deň: Ročne ich na Slovensku pribudne 22 tisíc!

Presne 14. novembra 1891 sa narodil kanadský fyziológ Frederick Grant Banting, hlavný objaviteľ inzulínu. Preto je 14. november Svetovým dňom diabetu.

Ilustračný obrázok k článku Diabetici majú svoj deň: Ročne ich na Slovensku pribudne 22 tisíc!
Zdroj: TASR

Svetový deň diabetu

Ľudia vo viac ako 130 krajinách sveta si dnes pripomínajú Svetový deň diabetu (cukrovky). Presne 14. novembra 1891 sa totiž narodil kanadský fyziológ Frederick Grant Banting, považovaný za hlavného z objaviteľov inzulínu. V roku 1923 dostal za to Nobelovu cenu.

„Svetový deň diabetu sa na podnet Medzinárodnej federácie diabetu s podporou Svetovej zdravotníckej organizácie oslavuje od roku 1991 ako reakcia na rapídne stúpajúci výskyt cukrovky v celosvetovom meradle. Deň je oslavou pokroku v oblasti diabetu a jeho cieľom je upozorniť na zvyšujúci sa výskyt cukrovky, zvýšiť informovanosť o tejto chorobe, o diagnostike a liečbe, pretože cukrovka dnes už predstavuje globálnu epidémiu so život ohrozujúcimi komplikáciami,“ uviedla vedúca Oddelenia podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Silvia Kontrošová.

Cukrovka na vzostupe

Podľa štatistiky bolo v roku 2014 v diabeto­logických ambulanciách evidovaných 339 419 pacientov s diabetes mellitus, pričom každý rok pribudne viac ako 22 000 diabetikov. V 90 percentách prípadov ide o cukrovku typu dva, pri ktorej najdôležitejším vonkajším faktorom príčiny vzniku je nadváha, obezita a nízka fyzická aktivita. Odborníci odhadujú, že v roku 2030 bude žiť na Slovensku 412 000 ľudí s týmto ochorením, čo znamená, že cukrovkou bude trpieť jeden z desiatich Slovákov. Aktivity jednotlivých RÚVZ na celom Slovensku sa tento rok sústreďujú najmä na mládež, žiakov základných a stredných škôl v rámci realizácie projektu „Viem, čo zjem“.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM