Samospráva

Diagnostika odhalila krutú pravdu: TIETO lávky ponad Poprad musia vymeniť! FOTO

Mesto Poprad plánuje výmenu šiestich peších lávok cez rovnomennú rieku, dôvodom je ich havarijný stav.

Ilustračný obrázok k článku Diagnostika odhalila krutú pravdu: TIETO lávky ponad Poprad musia vymeniť! FOTO
9
Galéria
Zdroj: Mesto Poprad

Pri obhliadkach v rámci každoročného monitoringu sa Správe mestských komunikácií (SMK) nepozdávali viaceré lávky cez rieku Poprad od Alžbetinej po Športovú ulicu pri akvaparku.

Certifikovaná diagnostika

Dali sme urobiť certifikovanej spoločnosti, ktorá sa týmto zaoberá, diagnostiku lávok pre peších, konkrétne ide o dve lávky na ulici 1. Mája, lávka na ulici Mnoheľova, Alžbetina, pod mostom ŽSR na Štefánikovej ulici a lávka na Športovej ulici pri AquaCity. Diagnostika ukázala, že tieto lávky sú vo veľmi zlom stave a je potrebná ich výmena,“ vysvetlil riaditeľ SMK Peter Fabian.

Oceľová konštrukcia, základové a statické parametre poukázali na pokročilé štádium korózie.

Ako radnica uvádza, zvýšenie únosnosti uvedených lávok v takomto zlom technickom stave je neekonomické a preto je namiesto ich úprav potrebné nahradiť každú lávku novou konštrukciou.

Opraviť sa už nedajú

Požiadali sme o úpravu rozpočtu a tieto lávky sme začlenili do prípravy projektovej dokumentácie na ich rekonštrukciu. Lávky majú niekoľko desaťročí a ich technický stav bol vyhodnotený ako havarijný,“ doplnila vedúca odboru výstavby mestského úradu Kristína Horáková.

Mesto momentálne pripravuje podklady pre výber projektanta v zmysle verejného obstarávania, následne uzavrie zmluvu na výmenu lávok.

OBRAZOM: Staré lávky ponad Poprad doslúžili
9
Galéria

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM