Peter Handzuš Kultúra

DikyFest nie je len o hudbe: des Jano príde s premiérou „na Ukrajine“

Piaty ročník podtatranského hudobného festivalu už je za dverami a my začíname s predstavovaním účinkujúcich. Napriek tomu, že hlavnou náplňou DikyFestu je hudba, priestor dostane výnimočný divadelník, vystupujúci pod názvom „des Jano“.

Ilustračný obrázok k článku DikyFest nie je len o hudbe: des Jano príde s premiérou „na Ukrajine“
Zdroj: Dnes24.sk

V kresťanských kruhoch jeho pôsobenie nie je potrebné predstavovať, pre tých, ktorí ale nevedia o kom je reč, divadlo des Jano sa postupne vyprofilovalo ako divadlo jedného herca.

Roky tvorby vytvorili svojbytnú estetiku: hlboký (alternatívny) divadelný zážitok, interaktivita, filozofia, (skutočný) humor. Jasnú (nezamlčanú) zvesť o Ježišovi Kristovi. Využili sme možnosť a nechali sme autora, nech nám o sebe povie viac sám.

Začnime tradične – predstav svoju umeleckú činnosť, jej začiatky a čo považuješ za svoj doterajší „vrchol kariéry“.

  • Nechcem o tom hovoriť veľa. Tento rok si pripomínam 20 rokov, čo som sa stal des Jano… Za ten čas som uviedol 28 premiér. Asi najviac sa zapísala expedícia Dávid, ktorú mám stále v repertoári a hrám ju od roku 2001. Hrala sa vyše 200-krát a videlo ju viac ako 20 000 ľudí, čo nie je také zlé…

Svojimi vystúpeniami si si získal veľa priaznivcov, stalo sa ti už niečo vtipné alebo nepríjemné, spojené so „slávou“? Spoznávajú ťa ľudia na ulici?

  • Ja neviem… veľa priaznivcov… zopár… Pokiaľ hrám niekde pravidelnejšie, vždy po vystúpení prídu ľudia, ktorých často nepoznám a hovoria so mnou ako so starým známym. Vysvitne, že sú „na mne“ už tretí štvrtý raz a cítia sa byť „moji“. A sú… Treba veľmi realisticky a jasne povedať, že ja jednak slávu nehľadám, ale aj to, že hrám menšinový žáner, kde na také veci nie je miesto.

Ak to nie je tajomstvo, priblíž, na čo sa môžu diváci tešiť, že v tvojom podaní na DikyFeste uvidia?

  • Tak rozmýšľam, že by som na festivale zahral novú premiéru. Bude to niečo „no jasné, des Jano…“, ale budú aj nové postupy, na ktoré sa teším, ako zarezonujú… Názov je Romža a budeme sa venovať vlastne niečomu aktuálnemu, dej sa odohráva na Ukrajine.

Aký je tvoj vzťah k hudbe? Videl si aké kapely vystúpia na DikyFeste a budeš mať čas, či chuť zostať aj na ďalší program?

  • Hudbu mám rád, oveľa menej rád som sa učil hudobnú teóriu, hoci dejiny hudby trochu viac…

Ba zavše skúšam presvedčiť divákov, že spievam… Zoznam kapiel som pozeral. Jasné, že som zvedavý a chcem počuť, čo ľudia hrajú. Čiže plánujem byť aj na ďalšom programe.

Kompletné informácie o hudobnom festivale Dikyfest 2014 nájdete na www.dikyfest.sk .

DikyFest 2013
1
Galéria
DikyFest nie je len o hudbe: des Jano príde s premiérou „na Ukrajine“
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM