Martin Sýkora Hokej

Divák v bráne, tréningy v jaskyni: Tretí diel popradskej hokejovej histórie

Po dvoch úspešných publikáciám, mapujúcich históriu popradského hokeja, je k dispozícii tretí diel. Plno zaujímavých informácií a faktov, ktoré ocení každý fanúšik.

Ilustračný obrázok k článku Divák v bráne, tréningy v jaskyni: Tretí diel popradskej hokejovej histórie
Zdroj: Dnes24.sk

Krstom tretieho dielu Dejín hokeja v Poprade pokračuje autor /Rastislav Ovšonka v objasňovaní histórii najpopulárnejšieho podtatranského športu. Prvé dve knižky napísal Ovšonka spolu s Mikulášom Argalácsom, do tretieho sa pustil sám.

„Snažím sa o najkomplexnejší pohľad na hokej v Poprade. Fanúšikovia popradského hokeja v publikácii nájdu konečnú tabuľku z každej sezóny a dostupné ligové výsledky,“ uviedol Rastislav Ovšonka.

Prvý diel mapuje hokej od jeho vzniku a roky 1930 – 35, druhý 1936 – 45 a aktuálny obdobie 1946 – 1958. Aj vďaka tejto práci sa verejnosť dozvedela, že hokej v Poprade sa nedatuje k roku 1926 ale až k roku 1930. Prvý zápas odohrali Popradčania 22. januára 1931 v Novom Smokovci proti legendárnemu oddielu ŠK Vysoké Tatry, ktorému podľahli 0:14. Historicky prvým strelcom Popradu je Viliam Riczinger, ktorý zaznamenal 1. februára 1931 v zápase Popradu s Plzňou, Podtatranci prehrali 1:6.

História postavená na faktoch

„Neviem, ktorý slovenský hokejový klub má takto podrobne rozpracovanú históriu. Knižky nie sú založené na spomienkach pamätníkov, ale na overených informáciách, každá má uvedený zdroj. Bájok a rozprávok bolo dosť. Spomienky len dotvárajú fakty,“ vysvetlil autor tretieho dielu popradských hokejových dejín.

Rastislav Ovšonka, dlhoročný popradský novinár, pri hľadaní faktov narazil na niekoľko zaujímavostí a kuriozít, o ktorých sa v knižke čitateľ dozvie. Prezradil aspoň niekoľko. Práca nebola ľahká. „Bola napríklad sezóna, kedy sa aj športové noviny a časopisy viac venovali politike a agitácii ako športu. Bol preto problém nájsť v jednej sezóne výsledky a štatistiky. V ďalšej sa napríklad stalo, že kvôli počasiu sa nemohla odohrať liga. Prešov vtedy neodohral ani jeden ligový zápas – nemal ľad. Zväz zrušil komplet všetky výsledky a hralo sa turnajovým spôsobom o majstra Slovenska, ktorý zhodou okolností vyhral Poprad,“ prezradil Ovšonka.

PREČÍTAJTE SI AJ: Hokejové chrániče vymenili za minisukne

Tréning v jaskyni a fanúšik v bráne

V knižke sa dočítate napríklad aj o tréningoch zo sezóny 1946/47. Popradčania vtedy trénovali v auguste v Dobšinskej ľadovej jaskyni pod vedením krasokorčuliarskeho trénera Antona Divína. O kuriózne situácie sa postarali aj ligové zápasy. „Keď hral Poprad doma s Prešovom, za stavu 1:0 sa zranil prešovský brankár Breza, dostal pukom do hlavy a bol pol hodiny v bezvedomí. Zápas sa dohral takým spôsobom, že sa jeden športový nadšenec z obecenstva postavil do brány. Tento fanúšik nikdy predtým hokej nechytal. Dnes si to nevieme predstaviť,“ dodal autor. Poprad vtedy porazil Prešov 10:0.

PREČÍTAJTE SI AJ: Sme majstri! Dorastenci zvládli zápas v Skalici a vezú domov vzácnu trofej

Nezabudlo sa ani na legendy

Publikácia nezabudla ani na popradské hokejové legendy, medzi ktoré sa určite zaradil Cane Gemov. Hráč, ktorý obliekal len popradský dres a to skoro 20 rokov (1943 – 1962). „Pamätníci hovoria, že vtedy sa tu nechodilo na hokej, ale na Caneho,“ vysvetlil Ovšonka. V jednej sezóne mal Gemov priemer 3,3 gólu na zápas. „Podľa mňa už dávno mal visieť jeho dres pod strechou popradského štadióna,“ poznamenal autor.

Publikácia je plná hodnotných faktov a zaujímavých informácií. V knižnici by ju mal mať každý, kto má rád popradský hokej.

Dejiny hokeja v Poprade III. diel
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM