Pavol Krupka Kultúra

OBRAZOM: Dividlo Jiřího Stivína - netradičné vystúpenie poprednej osobnosti českej hudby

Dividlo Jiŕího Stivína - tak sa nazýva hudobno-slovný program známeho umelca, s ktorým túto jeseň putuje po slovenských a českých mestách. Do netradičného a do značnej miery improvizovaného vystúpenia zapája známe osobnosti zo sveta kultúry. Účinkujú však nie naživo, ale na filmovom plátne.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Dividlo Jiřího Stivína - netradičné vystúpenie poprednej osobnosti českej hudby
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodnou profesiou českého flautového mága Jiřího Stivína je film. Možno aj preto sa rozhodol vytvoriť netradičný program, v ktorom majú spolu s hudbou rovnocennú úlohu filmové zábery. Prostredníctvom nich sa môžu diváci stretnúť s viacerými významnými osobnosťami z oblasti kultúry, s ktorými sa počas svojej dlhoročnej umeleckej kariéry stretol a s ktorých si váži. Zoznámia sa však aj s pôvodnou fotografickou a filmovou tvorbou tohto umelca.

Počas projekcie znejú z pódia tóny rôznych hudobných nástrojov, ktoré Jiří Stivín striedavo využíva. Hlavná je, samozrejme, priečna flauta. K nej akosi prirodzene patrí klasická hudba z obdobia baroka, Jiří Stivín však tento nástroj využíva aj na interpetáciu džezových skladieb a na improvizáciu. Ďalšími nástrojmi sú zobcové flauty rôznych ladení a množstvo píšťal. Ako džezmen vynikajúco hrá aj na saxofón…

Celé predstavenie by sa pokojne mohlo nazývať aj Svet Jiřího Stivína, lebo umelec umožňuje každému poslucháčovi a divákovi nahliadnuť do svojho vnútra.

Počas vystúpenia si Jiří Stivín na pódium pozval aj mladého popradského flautistu Krištofa Župníka, ktorého hra mu poslúžila ako téma na improvizáciu. Ich flautové duo si vyslúžilo veľký potlesk. Zaradili sme ho preto aj do nášho videa.

Vo videu si môžete vypočuť úryvky nasledujúcich skladieb:

J. S. Bach: Badinerie pre flautu a orchester – Chic Corea: Children Song Number Six

A. Vivaldi: Koncert pre flautu a orchester –1. časť Allegro

Grigoras Dinicu: Hora stacatto (Župník – Stivín)

Dividlo Jiřího Stivína v Poprade
12
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Dividlo Jiřího Stivína v Poprade
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM