Monika Vengrínová Rôzne

Dlhoočakávaná chvíľa: Mesto a OZ Pre mesto sa dohodli na spolupráci

Po niekoľko rokov trvajúcich sporoch došlo k zvratu. Vedenie mesta a občianskeho združenia (OZ) Pre mesto sa dohodli na vzájomnej spolupráci. Obe strany si uvedomili túto potrebu a pri spoločnom obede dlhodobé spory zažehnali.

Ilustračný obrázok k článku Dlhoočakávaná chvíľa: Mesto a OZ Pre mesto sa dohodli na spolupráci
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

„Dnes sme tu preto, lebo obe strany majú rovnaké záujmy a chcú spolupracovať. Poprad má dôležitý význam a ide dopredu. Nemôže však fungovať bez toho, aby sa ľudia v ňom dohodli. Ja tu nežijem, ale robím všetko pre to, aby sa vám tu žilo dobre. Nemám žiadne politické ambície, mám len jeden záujem, pretože viem, že spoluprácou sa dá vytvoriť množstvo skvelých vecí,“ otvoril tlačovú konferenciu pre novinárov Jan Telenský, ktorý je ako partnerom mesta, tak i členom OZ Pre mesto.

Vytvorí sa odborná komisia

Vedenie mesta sa rozhodlo urobiť ústretový krok po troch rokoch od samotného vzniku občianskeho združenia, pretože si uvedomilo, že ich cieľ je rovnaký. Pri spoločnom obede, ktoré avizovalo mesto, našli obe strany spoločnú reč a dohodli sa na vzájomnej spolupráci tak, aby dosiahli spoločný cieľ, ktorým je pozdvihnutie mesta a predovšetkým jeho centra.

„Za mesto chcem povedať, že my sme nerobili žiadne prieky. Možno niektoré naše kroky mohli vyznieť alibisticky, ale celá myšlienka rekonštrukcie námestia bola len o jednom, o snahe zveľadiť centrum mesta. Teraz však vieme, že potrebný je dialóg,“ uviedol primátor mesta Poprad Anton Danko s prísľubom, že podľa pôvodného stavebného povolenia sa stavať určite nebude. Jeho opodstatnenosť bude riešiť odborná komisia, ktorá plán posúdi zo širšieho pohľadu a dlhodobého hľadiska a určí, koľko percent z neho je možné zachovať.

Nájom za pódium bola chyba

Zo vzájomnej spolupráce sa teší i OZ, ktorého cieľom je, podľa slov predsedu združenia, zveľaďovať toto mesto, aby sa Popradčania s ním mohli identifikovať, aby tu ľudia radi žili a tí v zahraničí aby sa sem chceli vrátiť. Ponuka mesta na spolupráci ich preto veľmi milo prekvapila. „Sme radi, že mesto nás po troch rokoch činnosti začalo vnímať pozitívne. Chceme prispieť k tomu, aby bol Poprad krajším a šťastnejším mestom. A myslím si, že je tu priestor aj pre ďalšie občianske združenia na to, aby sa aktivovali. Sme dosť veľké mesto na to, aby to bolo širokospektrálne,“ myslí si predseda OZ Pre mesto Ondrej Kavka.

OZ je potešené i z prísľubu mesta, že poplatok za prenájom pódia, ktorý muselo v rámci akcie Viva Italia zaplatiť, im bude vrátený. Vinu za tento „prešľap“ na seba vzal samotný primátor. „Tento nájom budeme dobropisovať. Otvorene poviem, že to bola chyba z našej strany, ktorá ale vznikla z pretrhnutia komunikačných ciest. Beriem to na seba,“ dodal.

Dlhoočakávaná chvíľa: Mesto a OZ Pre mesto sa dohodli na spolupráci
1
Galéria
Dlhoočakávaná chvíľa: Mesto a OZ Pre mesto sa dohodli na spolupráci
5
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM