Monika Vengrínová Rôzne

Boj mesta s neplatičmi: Radnica zverejnila na webe zoznam dlžníkov

Mesto Poprad sa opäť rozhodlo zverejňovať dlžníkov, u ktorých sú evidované nedoplatky na dani, za komunálny odpad a drobné stavebné odpady. Zoznam fyzických osôb, ktorých dlh presiahol 160 eur a právnických osôb s dlhom vyšším ako 1600 eur zverejnilo na svojej webovej stránke.

Ilustračný obrázok k článku Boj mesta s neplatičmi: Radnica zverejnila na webe zoznam dlžníkov
Zdroj: Dnes24.sk

Nedoplatky sa týkajú dane z nehnuteľností, za psa, za užívanie verejného priestranstva, dane za ubytovanie, za predajné automaty i za nevýherné hracie prístroje. Tiež sa sem zaraďujú nedoplatky za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Ide o nedoplatky evidované k poslednému kalendárnemu dňu roka 2012.

„V zozname dlžníkov bolo celkovo zverejnených 968 fyzických a právnických osôb u ktorých sú evidované nedoplatky vo výške 539 050,59 eur. Na celkovej výške zverejnených nedoplatkov sa fyzické osoby podieľajú čiastkou 444 028,48 eur, právnické osoby sumou 95 022,11 eur,“ uviedla Jitka Púčiková, vedúca ekonomického odboru na popradskej radnici.

Najväčšiu čiastku, 68,24% z celkovej sumy, predstavujú nedoplatky za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. V tomto prípade ide väčšinou o dlžníkov, ktorí sú evidovaní na mestskom úrade bez presnej adresy, čo znamená nemožnosť doručiť rozhodnutie o vyrubení poplatku. Nezanedbateľnú dlžnú čiastku predstavujú i nedoplatky na dani z nehnuteľností, kde táto suma predstavuje 25,5% z celkovej dlžnej. V tomto prípade ide predovšetkým o staršie nedoplatky, ktoré sú vymáhané v exekučnom konaní, ale doposiaľ vymožené neboli.

Výška nedoplatku sa zvýšila takmer o 300 tisíc eur

V porovnaní so zverejneným zoznamom neplatičov za predchádzajúci rok dochádza k zvýšeniu počtu neplatičov a zároveň aj k nárastu nedoplatkov celkovo o čiastku 298 728,59 eur.

„Dôvodom uvedeného nárastu je zmena v spôsobe zobrazovania neplatičov v informačnom systéme samosprávy. Kým v roku 2012 bol zobrazovaný zoznam bez dlžníkov, ktorí boli prostredníctvom právneho oddelenia odovzdaní na exekučné konanie, zmenou systému počnúc rokom 2013 sú zobrazovaní všetci dlžníci spolu,“ uzatvára Jitka Púčiková.

Dlžníci môžu svoje nedoplatky uhradiť bankovým prevodom, poštovým poukazom alebo priamo do pokladne mestského úradu v hotovosti alebo platobnou kartou. Pri platbách je dôležitý variabilný symbol, ktorý je uvedený v zasielaných rozhodnutiach, alebo je možné zistiť si ho u pracovníkov oddelenia daní a poplatkov na 2. poschodí Mestského úradu v Poprade. V prípade prebiehajúceho exekučného konania je potrebné nedoplatok uhradiť na účet exekútora.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM