Peter Handzuš Rôzne

Dnes je Deň reformácie

Evanjelici si 31. októbra pripomínajú Pamiatku reformácie a Martina Luthera.

V posledný októbrový deň roku 1517, keď Dr. Martin Luther vyvesil na dvere chrámu v nemeckom Wittenbergu 95 téz proti predávaniu odpustkov, začal sa proces reformácie cirkvi. Jej podstatou bol návrat k Božiemu slovu, náprava chýb a očistenie cirkvi. Tak sa 31. október stal dňom Pamiatky reformácie a významným sviatkom pre evanjelikov.

Luther bol presvedčený, že predávanie odpustkov zvádzalo ľudí k nesprávnemu presvedčeniu, že hriechy odpúšťa pápež za peniaze a nie Boh na základe úprimného pokánia. V dôsledku svojich postojov sa Martin Luther dostal do nemilosti pápeža. Svoje názory neodvolal, preto pápež uvalil naňho kliatbu a jeho knihy začali páliť. Nato Luther spálil pápežskú bulu s kliatbou a začal prednášať v nemčine, čím sa definitívne rozišiel s rímskou cirkvou. Svoje učenie odmietol odvolať aj na sneme ríšskych kniežat vo Wormse v roku 1521 a ocitol sa tak v nebezpečenstve, dokonca sa musel istý čas skrývať. Jeho učenie sa napriek všetkému šírilo.

Martin Luther (1483 – 1546) sa narodil v nemeckom Eislebene v chudobnej rodine. Na želanie otca pôvodne študoval právo, ale štúdium prerušil, vstúpil do kláštora a stal sa augustiánskym mníchom. Neskôr vyštudoval teológiu, stal sa profesorom a kazateľom na univerzite vo Wittenbergu, bol promovaný za doktora teológie.

Luther však nebol len teológ, kazateľ, farár, reformátor, ale aj spisovateľ, prekladateľ Biblie do nemčiny a zakladateľ nemeckého spisovného jazyka. Jeho preklad umožnil čítať Bibliu nielen kňazom, ale i laikom bez teologického vzdelania, čo malo veľký náboženský, kultúrny a spoločenský význam. Napísal vyše 100 kníh, bol tiež básnikom, skladateľom a muzikantom, položil základy umeleckej evanjelickej cirkevnej hudby. Zložil aj známu evanjelickú hymnu Hrad prepevný.

Martin Luther bol tiež dobrým manželom a otcom – s Katarínou von Bora mali šesť detí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM