Peter Handzuš Rôzne

Dnes sa začal Národný týždeň manželstva

Celosvetové podujatie na podporu manželstva a jeho vnímania v spoločnosti je na Slovensku po prvý raz

Na Slovensku tento rok prvý raz prebieha Národný týždeň manželstva (NTM). Kampaň sa uskutoční počas týždňa od 7. do 14. februára pred sviatkom Valentína – sviatku, ktorý sa spája s láskou a partnerskými vzťahmi. Cieľom Národného týždňa manželstva je vytvoriť priestor na informovanie o výhodách a prínosoch manželstva pre jednotlivcov i spoločnosť. Ďalším cieľom je iniciovať a zorganizovať podujatia, ktoré môžu prakticky prispieť k posilneniu manželských vzťahov, ako aj poskytnúť manželom možnosť stráviť spolu viac času, dopriať si nevšedné zážitky. Záštitu nad iniciatívou prevzala prvá dáma Slovenska – manželka prezidenta SR pani Silvia Gašparovičová.

Podujatie podporil aj prezident SR Ivan Gašparovič. O význame manželstva pre svoj život hovorí: „Vyrastal som v rodine, kde atmosféra vzájomnej súdržnosti a rešpektovania jeden druhého formuje osobu k zodpovednosti. Nevedel som si predstaviť, že môj život by bol bez takéhoto prostredia. Mať manželku, deti, vzájomne sa tešiť z úspechov a pomáhať si aj v tých najťažších chvíľach – o tom je manželstvo. Nechcem, aby to znelo ako fráza, ale normálna spoločnosť nemôže existovať bez normálnej rodiny. Rodina by mala formovať osobnosť a preto som rád, že žijem v takejto rodine. Neviem si predstaviť, že by som žil osamelý život, či žil v každý deň meniacej sa spoločnosti.“

Iniciatíva sa zrodila v roku 1997 v Anglicku. Jej zakladateľ Richard Kane sa vtedy rozhodol poukázať na dôležitosť a prínosy manželstva pre spoločnosť i jednotlivca. Podujatie Marriage Week (týždeň manželstva) si rýchlo získalo podporu osobností politického a spoločenského života, počas svojho úradovania napríklad nad ním prevzal záštitu vtedajší britský premiér Tony Blair s manželkou. Týždeň manželstva prebieha v súčasnosti aj v Nemecku, Holandsku, Česku, Maďarsku a ďalších krajinách. Viac sa o ňom možno dozvedieť na internetovej stránke www.marriage-weekinternational.com.

Výskumy sociológov hovoria, že celoživotné manželstvo je životný štýl, ktorý je pre človeka najvhodnejší z hľadiska jeho fyzického i psychického zdravia, ale aj z hľadiska materiálneho zabezpečenia a schopnosti vychovávať deti. Celoživotné manželstvo je tiež najvýhodnejší model spolužitia muža a ženy z hľadiska spoločnosti. NTM chce preto ľudí povzbudiť k založeniu a budovaniu manželstva.

Slávnostné otvorenie NTM sa uskutoční 7. februára 2011 v reštaurácii Barbakan v Banskej Bystrici, záverečný koncert Manželia manželom z príležitosti NTM sa bude konať v Bratislave. Okrem toho sa pripravujú aj ďalšie akcie ako tanečný večer alebo romantický večer s folkovými piesňami v bratislavskej Mlynskej doline alebo výlet v Nitre s mottom „nelezme si na nervy, vylezme do prírody“, popoludnie pre manželov v nákupnom centre Europa v Banskej Bystrici či týždeň otvorených dverí v Inštitúte pre rodinu v Košiciach.

Manželstvo je zručnosť, ktorú treba budovať. Koordinačný tím kampane preto iniciuje konanie seminárov, prednášok, diskusných a romantických večerov počas týždňa od 7. do 14. februára v mestách a obciach, komunitách, farnostiach, spoločenstvách. Ich úlohou je budovať vzťah manželov, riešiť ich problémy a posilňovať lásku. Semináre sa okrem Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc uskutočnia napríklad v Dolnom Kubíne, Námestove, Nitre, Rožňave, Liptovskej Kokave alebo Čani.

Do akcie sa však môžu zapojiť aj samy manželské páry tým, že počas tohto týždňa venujú svojmu manželovi/manželke viac času ako inokedy, pripravia pre neho/ňu prekvapenie alebo si pripomenú začiatky, zmysel a prínosy svojho manželstva. Slobodní a osamelo žijúci sa zasa môžu zapojiť tak, že povzbudia známe manželské páry stráviť čas spolu a pomôžu im v tom napríklad starostlivosťou o deti.

Súčasťou Národného týždňa manželstva sú aj zľavy pre manželské páry, ktoré partneri podujatia poskytujú vo svojich reštauráciách, kaviarňach, penziónoch alebo wellness centrách, či kultúrnych inštitúciách.

Zdroj: ntm.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM