Monika Vengrínová Rôzne

Do Popradu zavítajú tisícky mladých: Stane sa miestom Národného stretnutia mládeže

Poprad privíta mladých katolíkov z celého Slovenska i zo zahraničia. V rámci Národného stretnutia mládeže sa predpokladá účasť najmenej tri až päťtisíc ľudí. Chýbať nebudú viacerí biskupi a desiatky zástupcov rôznych rehoľných spoločenstiev, kongregácií a sekulárnych inštitútov.

Ilustračný obrázok k článku Do Popradu zavítajú tisícky mladých: Stane sa miestom Národného stretnutia mládeže
Foto: Jaroslav Dodok

Zámer pripraviť ďalšie celoslovenské podujatie pre mladých odsúhlasili ešte v apríli biskupi Slovenska. Národné stretnutie mládeže sa usktutoční v Poprad na prelome júla a augusta 2015, prípravy naň však začínajú už teraz. Organizačný tím plánuje v najbližších dňoch osloviť vedenie mesta Poprad a všetky ďalšie zložky a prediskutovať vzájomnú spoluprácu. Toto rozhodnutie mestu prinesie prestíž, lebo ho navštívia mladí nielen z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia.

„Do stretnutia je síce ešte rok a pol, ale opäť nás čaká mamutí projekt, preto je potrebné začať robiť kroky pre jeho organizáciu už dnes. Cieľom všetkých Národných stretnutí mládeže je ponúknuť mladým ľuďom zážitok živej Cirkvi a osobné stretnutie s Kristom. Poprad je mesto pod Tatrami, ktoré nás podľa slov svätého Jána Pavla II. neoddeľujú od susedného Poľska, ale práve naopak, spájajjú. Národné stretnutie mládeže P15 otvorí rok príprav na Svetové dni mládeže v susednom Krakove, preto je krásne, že budeme Poľsku tak blízko,“ uvádza režisér programu P15 Pavol Danko.

„Chceme pokračovať v línii, ktorú sme začali pred rokom na Národnom stretnutí mládeže R13 v Ružomberku. Liptovské mesto sme vtedy vybrali ako križovatku miest z východu a západu, severu i juhu. Ružomberok nám ponúkol nádherné prijatie a lákalo nás ostať v ňom, ale potrebovali sme trochu viac miesta. Hľadali sme preto ľahko dostupné mestá s potrebnými technickými možnosťami, ale najmä so silným duchovným zázemím. Víťazom v našom prieskume sa stal Poprad,“ vysvetľuje hlava organizačného tímu, kňaz Ondrej Chrvala, tajomník Rady KBS pre mládež a univerzity.

Národné stretnutie mládeže katolíkov sa v podobných rozmeroch koná po druhýkrát. Minulý rok to bol Ružomberok, keď viacdňovú alternatívu pre tých, ktorí nemohli vycestovať na Svetové dni mládeže do Rio de Janeiro, navštívilo približne tritisíc mladých ľudí z viacerých krajín.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM