Monika Vengrínová Rôzne

Do Tatier začnú prichádzať dobrovoľníci: Pomôcť našim veľhorám môže každý

Vo Vysokých Tatrách štartuje dobrovoľnícka sezóna. Každý, kto chce pomôcť, je vítaný. Dobrovoľníci budú udržiavať turistické chodníky, zbierať odpad či pomáhať v Galérii Encián na Skalnatom plese. Cieľom je pomôcť prírode i vytvoriť nové priateľstvá.

Ilustračný obrázok k článku Do Tatier začnú prichádzať dobrovoľníci: Pomôcť našim veľhorám môže každý
Zdroj: Dnes24.sk

Počas minuloročnej dobrovoľníckej sezóny sa v Tatrách vystriedalo 180 dobrovoľníkov. Tohtoročnú sezónu štartuje Tatranský okrášľovací spolok (TOS) opäť. Oficiálne by mala začať v júni, z dôvodu minulotýždňovej kalamity sa predpokladá, že dobrovoľníci začnú na spriechodnení turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku (TANAP) pracovať už skôr.

Pomáhať budú aj odchovanci z detských domovov

„V tejto sezóne nás čaká opäť veľa práce, dobrovoľníci sa už pomaly prihlasujú v záujme pomôcť Tatrám. Budú pomáhať pri údržbe turistických chodníkov, teda ich prerezávaní a čistení drenážnych odpustov, opravovať lavičky, zbierať odpad, ale pomáhať budú aj pri prevádzke Galérie Encián na Skalnatom plese, či pri edukačných aktivitách,“ vymenúva Patrik Kolesár z TOS.

Dobrovoľníci budú počas týždňových turnusov bezplatne ubytovaní v Dome hostí na Skalnatom plese. Týždenná kapacita sa oproti minulému roku zvýšila z 15 na 20 dobrovoľníkov. Tím, ktorý im bude k dispozícii a bude s nimi pracovať aj v teréne, je zložený aj z odchovancov detských domovov. „Tohtoročnou novinkou je okrem iného aj nová webová stránka www.krajsietatry.sk, kde nájdu záujemcovia všetky potrebné informácie, vrátane registračného formulára a zoznamu projektov a turnusov,“ upozornil Kolesár.

Činnosti sa rozšíria aj o ekologické aktivity

Predpokladá, že počas letnej sezóny príde do Vysokých Tatier viac dobrovoľníkov, ako tomu bolo po minulé roky. Podporiť Slovákov by mali aj kolegovia z Poľska, Česka či Talianska. „Rozbiehame postupne spoluprácu aj s Maďarmi a komunikujeme aj s Nemcami,“ doplnil Kolesár. Podmienkou na túto sezónu je po skúsenostiach z lyžiarskych Majstrovstiev sveta juniorov v Jasnej a po minuloročnej sezóne, poistenie. Dobrovoľníci budú musieť odpracovať denne šesť hodín päť dní v týždni. Vzhľadom na požiadavky dobrovoľníkov sa činnosti, ktoré budú v teréne vykonávať, rozšíria aj o ekologické aktivity. V tomto smere rozvíja TOS spoluprácu so Správou Národného parku Nízke Tatry.

„Cieľom Tatranskej dobrovoľníckej služby je prostredníctvom verejnoprospešnej, nezištnej a dobrovoľnej práce v prospech Tatier prispieť k osobnému a duchovnému rozvoju ľudí, vytváraniu priateľstiev a vzájomných väzieb medzi ľuďmi, zároveň budovaniu hodnôt a vzťahu k prírodným, kultúrnym a historickým tradíciám Tatier,“ uzavrel Kolesár s tým, že cieľom dobrovoľníctva je aj búrať mýtus o tom, že Tatry sú komerčné a neprístupné.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM