Rôzne

Do Tatier zavítala významná osobnosť: Zamieril si to k nám nositeľ Nobelovky za chémiu!

Do Vysokých Tatier zavítala významná návšteva. Zamieril si to k nám totiž nositeľ Nobelovej ceny za chémiu Jean-Marie Lehn!

Ilustračný obrázok k článku Do Tatier zavítala významná osobnosť: Zamieril si to k nám nositeľ Nobelovky za chémiu!
Zdroj: TASR

Nositeľ Nobelovej ceny za chémiu z roku 1987 Jean-Marie Lehn zavítal spolu s ďalšími chemikmi do Vysokých Tatier. V našich horách sa ocitol po prvý raz, zatiaľ sa mu však u nás páči.

Prednáška Jeana-Marie Lehna bola súčasťou dnešného programu 67. zjazdu chemikov v Hornom Smokovci. „Nikdy som v Tatrách nebol, toto je prvýkrát, čo som tu, počul som, že je to veľmi pekné miesto, ale prišli sme len včera večer, tak som toho veľa nevidel, ale vyzerá to tu pekne zatiaľ. Pôjdem dnes ešte navštíviť aj Kežmarok a Levoču,“ uviedol pre médiá Lehn. 

Stráži si povinnosti a pokračuje vo výskume

Vo svojej dnešnej prednáške sa venoval evolúcii v chémii od super molekulárnej chémie až k adaptívnej. „Keby som to mal zhrnúť, ide o to, ako chemické systémy dokážu modifikovať svoju tvorbu v závislosti od prostredia, v ktorom sa nachádzajú,“ objasnil Lehn, ktorý tvrdí, že zisk Nobelovej ceny dosť zmenil jeho život. Má oveľa viac povinností a musí si strážiť, aby všetok svoj čas nestrávil behaním po svete. „Najdôležitejšie je stále pokračovať vo výskume a napredovať vo vede. Navštívil som veľa kongresov, bol som v Japonsku, Francúzsku, USA, Kanade, a toto je tiež pekné miesto na konferenciu,“ dodal Lehn. 

Výskum, za ktorý získal Nobelovu cenu, sa venuje správaniu sa molekúl, keď sa navzájom stretnú. Skúmal, ako zhluky molekúl navzájom reagujú a dokážu si odovzdať informáciu. „Pri interakcii má každá molekula špecifickú funkciu a ich správanie sa je nepredvídateľné. My sa snažíme skúmať toto ich správanie sa a zároveň to, čo ho vyvoláva,“ vysvetlil laureát Nobelovej ceny.

Slávny chemik dnes získal zlatú medailu

Dnes mu zároveň odovzdali zlatú medailu Slovenskej chemickej spoločnosti (SCHS), v pondelok (7.9.) získal v Bratislave aj Čestnú plaketu Slovenskej akadémie vied Dionýza Ilkoviča za zásluhy vo fyzikálno-chemických vedách. „Dostať sem Jeana-Marie Lehna nebolo jednoduché, ale máme s tým už isté skúsenosti, keďže dvoch nositeľov Nobelovej ceny sme tu už mali. Výzvou pre nás je predstaviť mladým chemikom niekoho, kto už v tejto sfére niečo dokázal, aby to bol vzor pre ich prácu, aby videli, že chémia má zmysel pre ich ďalší život. Pán profesor je naozaj veľký človek s veľkým srdcom, snažili sme sa pre neho pripraviť plnohodnotný program a aj on sám si vybral, čo chce vidieť. Je veľkým fanúšikom kultúry aj hudby, sám hrá na niekoľko hudobných nástrojov, rád obdivuje to, čo vytvorili predchádzajúce generácie,“ doplnila predsedníčka SCHS Mária Omastová.

Zjazd chemikov sa už šiestykrát po sebe koná vo Vysokých Tatrách a vyvrcholí v piatok 11. septembra. Konferencia dáva priestor na prezentáciu a diskusiu predovšetkým pre mladšiu generáciu chemikov. Jej súčasťou bude okrem viacerých prednášok aj vyhodnotenie súťaže tzv. postrov „IUPAC (Medzinárodná únia čistej a aplikovanej chémie) Posted Award“.

Držiteľ Nobelovej ceny za chémiu obdivuje naše veľhory
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM