Monika Gécziová Rôzne

Dobrá správa pre budúce mamičky: Popradská pôrodnica má novú laktačnú miestnosť

Nová laktačná miestnosť na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení Nemocnice Poprad slúži mamičkám po pôrode už od mája. Zaručuje im pohodlie, súkromie a pokoj.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre budúce mamičky: Popradská pôrodnica má novú laktačnú miestnosť
Zdroj: Nemocnica Poprad

Mamičky po pôrode na oddelení šestonedelia i mamičky, ktoré porodili predčasne a bábätká majú hospitalizované na Jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodenca s JIRS, majú v popradskej pôrodnici k dispozícii novú laktačnú miestnosť. Pomáha pri rozbehnutí laktácie najmä mamičkám, ktorých dieťatko nemôže byť dojčené z prsníka alebo nedokáže účinne sať. Informovala o tom hovorkyňa Nemocnice Poprad Sylvia Galajda.

„V odsávacej miestnosti je k dispozícii elektrická odsávačka Symphony Plus, ktorej technológie podporujú zahájenie laktácie ako aj dvojfázové odsávanie mlieka v dobe, kedy je to najviac potrebné. Proces tvorby materského mlieka je zložitý a každá jeho časť závisí od predchádzajúcich fáz. Odsávačka kombinuje jedinečné programy na podporu matky pri rozbehnutí, budovaní a udržiavaní laktácie,“ uviedla Galajda s tým, že odsávačka obsahuje program rozbehnutia a program udržania.

Ako hovorkyňa nemocnice ozrejmila, odsávačka je navrhnutá tak, aby podporovala matky nedonosených i donosených detí pri rozbehnutí, budovaní a udržiavaní tvorby mlieka a zároveň aj zmierňovala symptómy hromadenia mlieka jeho odsatím.

Na uvedenej odsávačke si môžu odsávať mlieko naraz aj dve mamičky a pre samotné odsávanie majú zaručené pohodlie, súkromie a pokoj. „Každá mamička má svoj vlastný odsávací set, ktorý po odchode mamičky domov odborný personál sterilizuje na oddelení centrálnej sterilizácie,“ vysvetľuje Galajda a dodáva, že edukáciu mamičiek realizuje laktačná sestra v spolupráci s novorodeneckými sestrami a pôrodnými asistentkami. „Na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení sa podporuje výživa dojčiat založená výlučne na materskom mlieku, aby sa vytvorila čo najvyššia šanca pre pokračovanie dojčenia tak dlho, ako je to možné“.

Nová laktačná miestnosť v popradskej nemocnici bola v uplynulom mesiaci zriadená aj s pomocou daru od vedenia a žiakov ZŠ Komenského v Poprade, ktorí výťažok z predaja vlastných výrobkov na vianočných trhoch venovali práve gynekologickému oddeleniu. „V mene mamičiek i najmenších pacientov týmto oficiálne ďakujeme všetkým, ktorí k zriadeniu laktačnej miestnosti prispeli,“ uzavrela hovorkyňa nemocnice.

Zdroj: Nemocnica Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM