Správy

Dobrá správa pre obyvateľov: V Poprade chcú zrekonštruovať osvetlenie na sídlisku Západ

Primátor Anton Danko upozornil, že svietidlá sú v katastrofálnom stave vo viacerých častiach mesta a je nutná ich výmena.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre obyvateľov: V Poprade chcú zrekonštruovať osvetlenie na sídlisku Západ
Zdroj: Mesto Poprad

Mesto Poprad chce zrekonštruovať verejné osvetlenie na sídlisku Západ. Miestni poslanci na štvrtkovom zasadnutí v tejto súvislosti schválili finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu vo výške 50-tisíc eur.

Ďalších 260-tisíc eur schválili na obstaranie plošiny.

Tá bude slúžiť na údržbu a opravu verejného osvetlenia, ktorého správa po novom prejde pod mestskú príspevkovú organizáciu.

Výpadky svietidiel

V dôvodovej správe sa okrem iného uvádza, že k obnove osvetlenia na sídlisku Západ je nutné pristúpiť, nakoľko v tejto časti mesta dochádza opakovane k výpadkom svietidiel.

Tie sú spolu s káblovými rozvodmi opotrebované a v nevyhovujúcom technickom stave. Poslankyňa Anna Šlosárová skonštatovala, že ide o dobrú správu pre obyvateľov sídliska.

Poslanci zároveň schválili rozšírenie podnikateľskej činnosti Správy mestských komunikácií. Po novom sa tak bude organizácia starať aj o verejné osvetlenie, vrátane nasvietenia priechodov pre chodcov, cestnú svetelnú signalizáciu a tiež zabezpečí inštaláciu vianočnej výzdoby.

V súčasnosti v Poprade finalizujú práce na rekonštrukcii verejného osvetlenia na Štefánikovej ulici a tiež popri ceste I/66 v smere na Rožňavu.

Katastrofálny stav

„Veľmi intenzívne pracujeme na príprave ďalšej rekonštrukcie osvetlenia, chceme využiť výhodné úverové prostriedky z environmentálneho fondu na úrovni 0,1 percenta na 20 rokov. V najbližších štyroch až piatich rokoch chceme investovať do verejného osvetlenia prostriedky na úrovni osem až desať miliónov eur. Verím, že sa nám to podarí,“ priblížil viceprimátor Ondrej Kavka.

V Poprade je viac ako 5100 svetelných bodov, mesto chystá aj ich audit. Primátor Anton Danko upozornil, že svietidlá sú v katastrofálnom stave vo viacerých častiach mesta a je nutná ich výmena.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM