Peter Handzuš Rôzne

Dobrovoľníci strávia v Tatrách 160 hodín. Budú čistiť chodníky

Skupinka dobrovoľníkov sa bude starať o čistotu Vysokých Tatier. Ich úlohou bude zbierať odpadky v dolinách, ale aj upozorňovať na nedostatky v intraviláne jednotlivých tatranských osád.

**„Tatranská zelená hliadka bude pozostávať z ôsmich dobrovoľníkov plus z dozornej rady. Budú mať presný rozpis služieb, ktoré majú vykonať v tatranských dolinách a ich úlohou bude zbierať odpad na turistických chodníkoch,“ **priblížil Patrik Kolesár z Tatranského okrášľovacieho spolku.

Dobrovoľníci, ktorých vybrali spomedzi 20 záujemcov, musia odrobiť 16 dní po 10 hodín v teréne. „Nedostanú za to ani euro, dostanú oblečenie, výstroj, ale nedostanú peniaze, je to dobrovoľná práca. Začali sme s tým už minulý rok, kedy to robili štyria ľudia, toho roku to chceme posunúť ďalej a vytvoriť funkčný tím ľudí, ktorí naozaj zbierajú smeti a je to nová forma projektu Čisté Tatry, ktorý sme odštartovali minulý rok,“ vysvetľuje Kolesár.

Okrem prírody a turistických chodníkov sa zelená hliadka zameria aj na intravilány a verejné priestranstvá. „Vedúci skupiny identifikuje odpad na verejnom priestranstve a vykoná všetky úkony smerujúce k odstráneniu toho odpadu. Čiže upozorní vlastníka, aby odstránil nežiaduci stav, pokiaľ tak neurobí do 30 dní, bude informácia postúpená na príslušné orgány štátnej správy,“ upozornil Kolesár.

Dobrovoľníci budú svoju prácu vykonávať až do 30. októbra, teda do skončenia letnej turistickej sezóny.

Poprad24/tasr Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM