Martin Sýkora Samospráva

Dočkáme sa novinky? Mesto uvažuje o vybudovaní tzv. pump tracku pre cyklistov

Samospráva Spišskej Belej plánuje vybudovať takzvaný pump track, ktorý by slúžil pre aktívnych cyklistov. Radnica má už aj vybranú lokalitu, kde by mal track stáť.

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa novinky? Mesto uvažuje o vybudovaní tzv. pump tracku pre cyklistov
Zdroj: YouTube.com

Nová atrakcia by sa mala nachádzať pri Belianskom rybníku vedľa parkoviska na ploche, ktorá je vo vlastníctve mesta. Pump track je dráha z vybudovaných vĺn a klopených zákrut tak, aby sa na nej dalo jazdiť bez pedálovania. Pohybom tela hore a dole na bicykli, takzvaným pumpovaním sa získava rýchlosť.

„Je pre všetkých, mladých, starých, ženy aj deti, začiatočníkov, ale aj skúsenejších. Na dobrom pump tracku môže pokročilý jazdec skákať z jednej vlny na druhú a začiatočník vlny len kopírovať. Deti sú schopné naučiť sa jazdiť na takejto dráhe v priebehu 30 minút,“ priblížil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Zároveň pomáha cyklistovi zlepšiť stabilitu na bicykli, techniku jazdy i kondíciu. Podľa slov primátora by v priebehu leta mala byť vypracovaná projektová štúdia a 3D vizualizácia.

„Na jeseň po pozbieraní úrody na pozemku, na ktorom sa aktuálne hospodári, by sa mohli začať prípravné terénne práce,“ povedal Bieľak.

V lete 2018 by mohla byť atrakcia pre cyklistov plne v prevádzke. Ako doplnil, na výstavbu pump tracku by samospráva použila financie z vlastných zdrojov. „Okrem toho sa mesto bude snažiť v najbližších mesiacoch získať financie aj z grantových projektov. Až samotná štúdia ukáže, koľko financií bude potrebných. Očakávame aj zapojenie sa dobrovoľníkov do jeho výstavby, nakoľko je tam veľa ručnej práce,“ uzavrel Bieľak.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM