Peter Handzuš Kultúra

Dolce Vitaj 2011

Festival Dolce Vitaj 2011: spojenie talianskej a slovenskej kultúry.

Otvorením výstavy Piemonte Industria – 100 rokov talianskeho priemyslu vo fotografii vo Východoslovenskej galérii v Košiciach sa dnes začal už štvrtý ročník obľúbeného talianskeho festivalu na Slovensku Dolce Vitaj 2011. Festival už tradične potrvá celý mesiac jún a ponúkne viacero podujatí pre verejnosť.

Festival pri príležitosti 150. výročia zjednotenia Talianska ponúka pohľad na modernú históriu tejto krajiny, ktorá formovala súčasnú kultúru apeninského polostrova. Výstava Piemonte Industria – 100 rokov talianskeho priemyslu vo fotografii, ktorú uvidia diváci v Košiciach a v Bratislave, dokumentuje dôležitý dopad industrializácie krajiny na život a myslenie národa. Rôzne vyjadrovacie spôsoby a výtvarný jazyk priemyselnej fotografie ponúkajú úžasný pohľad na prácu človeka a jeho prostredie.

Vďaka projektu Návrat do súčasného Talianska nazrieme do zákulisia moderného Talianska v bratislavskej Design Factory prostredníctvom kinematografie, kresleného filmu, dizajnu a reklamy v zbierke krátkych filmov z archívu Nadácie Micheletti. Projekcie krátkych filmov, ktoré dokumentujú posledných 100 rokov histórie krajiny sprevádza prednáška doktora filozofie René Capovin.

Po štyroch rokoch sa festival stáva etablovanou platformou schopnou ponúknuť viac ako len prezentácie jednotlivých kultúr. Dolce Vitaj 2011 ponúka priestor pre projekty, kde sa obe kultúry prelínajú v rámci spoločných projektov. Jedným z takýchto podujatí je už druhý ročník „vínohrania“ v uliciach Starého mesta Bratislavy, Víno Vitaj 2011. 29. júna v štyroch vybraných podnikoch na pešej zóne vám k poháru kvalitného talianskeho vína zahrajú naživo štyri bratislavské kapely.

Festival talianskej kultúry na Slovensku – Dolce Vitaj – zavíta v roku 150. výročia zjednotenia Talianska po prvý krát aj do mesta Šamorín, kde sa nachádza priemyselný park, ktorý možno považovať za symbol priemyselnej spolupráce medzi dvoma krajinami. Výstava TALIANSKY PRIEMYSEL NA SLOVENSKU chce svojim návštevníkom otvoriť dvere do sveta výrobných podnikov prostredníctvom talianskych produktov vyrobených na Slovensku.

Súčasťou programu bude aj módna prehliadka, športové podujatie Deň športu bez bariér či vernisáž výstavy Nové Slovensko v nádvorí Slovenskej národnej galérie.

Zdroj: Roman Ševec, Taliansko – Slovenská obchodná komora

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM