Rôzne

Dôležitá téma ochrany lesa: V Tatrách lesníci pripravili medzinárodnú konferenciu

Už po 28. krát sa vo Vysokých Tatrách koná medzinárodná konferencia o aktuálnych problémoch v ochrane lesa. Určená je aj širokej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Dôležitá téma ochrany lesa: V Tatrách lesníci pripravili medzinárodnú konferenciu
Zdroj: TASR

Národné lesnícke centrum (NLC) v spolupráci s rezortom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pripravilo spolu s ďalšími partnermi v poradí 28. ročník medzinárodnej konferencie o aktuálnych problémoch v ochrane lesa. V Novom Smokovci vo Vysokých Tatrách sa počas dvoch dní, 31. januára a 1. februára, budú zaoberať aktuálnymi informáciami napríklad o zdravotnom stave smrečín, borín a opatreniach v ochrane lesa, kalamitnom premnožení mníšky veľkohlavej či elektronizácii služieb Lesníckej ochranárskej služby. Uviedla to Veronika Lehotská z NLC.

„Okrem toho sa budú účastníci zaoberať výsledkami výskumných projektov. Konkrétne je to informačný a varovný systém pre invázne organizmy v lesnom a urbárskom prostredí, webová GIS aplikácia pre monitoring výskytu škodlivých činiteľov v lesoch Slovenska, nové metódy integrovanej ochrane lesa zahŕňajúce využitie geopatogénnych húb a v neposlednom rade výskum alternatívnych metód ochrany ihličnatých sadeníc pred hmyzími škodcami,“ vymenovala Lehotská.

Dodala, že jednou z tém bude aj výskum a vývoj podpory konkurencieschop­nosti slovenského lesníctva. Venovať sa budú účastníci aj podkôrnemu hmyzu u nás či v okolitých krajinách. Zároveň lesníci ocenia osobnosti pôsobiace v ochrane lesa.

Podujatie je rozdelené do jednotlivých blokov, v rámci ktorých sú pripravené prednášky a diskusie. „Konferencia je určená širokému okruhu vlastníkov a užívateľov lesa, odborným lesným hospodárom, pracovníkom štátnej správy, školstva, lesníckych inštitúcií a ostatným záujemcom,“ uzavrela Lehotská.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM