Správy

Dolina Popradu bude viac cyklisticky prístupná: Mesto spája s Chmeľnicou nový chodník

Súčasťou novej trasy je aj oddychová zóna s nabíjacími stanicami pre elektrické bicykle s využitím fotovoltaických panelov.

Ilustračný obrázok k článku Dolina Popradu bude viac cyklisticky prístupná: Mesto spája s Chmeľnicou nový chodník
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Na severnom Spiši pribudol ďalší cyklistický chodník, a to v rámci transeurópskej cyklotrasy EuroVelo 11. Ide o 1,9-kilometrový úsek, ktorý spája mesto Stará Ľubovňa s obcou Chmeľnica.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Hlavné stavebné časti sa realizovali ešte v minulom roku, v máji sa ešte dotiahli posledné detaily. Pre nás je to veľmi dobrá správa, pretože aj vďaka tomuto úseku sme bližšie k cyklistickému prepojeniu slovensko-poľského pohraničia,“ uviedol pre Tasr primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Prístupnejšia dolina

Náklady na výstavbu dosiahli viac ako 420-tisíc eur.

Súčasťou novej trasy je aj oddychová zóna s nabíjacími stanicami pre elektrické bicykle s využitím fotovoltaických panelov. Dolina Popradu je tak pre cyklistickú premávku ešte prístupnejšia a zároveň tak napreduje výstavba medzinárodnej cyklotrasy EuroVelo 11 na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Projekt sa okrem Starej Ľubovne a Chmeľnice realizuje aj v poľských mestách Muszyna a Rytro a na trase Piwniczna – Zdrój a Rytro, podľa krajskej samosprávy to jednoznačne prispieva k rozvoju turisticky atraktívneho regiónu.

Viac správ z Popradu:

V rámci projektu s celkovým rozpočtom viac ako 1,4 milióna eur sa v slovensko-poľskom pohraničí dohromady vybuduje takmer osem kilometrov nových cyklotrás a približne 11 kilometrov chodníkov sa označí na úsekoch ciest s malou premávkou.

Čo kde pribudlo

„Chmeľnica už pripravuje projekt cyklotrasy k Čertovej skale, PSK pracuje na úsekoch Plaveč – Plavnica a pri Údole, ďalšie časti pri Malom Lipníku a Sulíne sú už hotové,“ doplnil Tomko.

V posledných rokoch v regióne pribudli chodníky pre cyklistov medzi Starou Ľubovňou a Hniezdnym, na pravom brehu hrádze Jakubianky a 500-metrový úsek postavili aj okolo lodenice v Starej Ľubovni. Mesto má v pláne okrem iného vybudovať ďalšiu trasu do Novej Ľubovne, kde však čaká na vhodné výzvy z eurofondov.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM