Rôzne

Domácnosti čaká výrazné zlacnenie elektriny, plynu aj tepla

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) avizuje, že koncová cena elektriny pre domácnosti zlacnie od 1. januára 2017 medziročne v priemere o 4,3 percenta.

Ilustračný obrázok k článku Domácnosti čaká výrazné zlacnenie elektriny, plynu aj tepla
Zdroj: pixabay

Pokles cien sa dotkne aj odberateľov zemného plynu, priemerné ceny pre domácnosti sa medziročne znížia približne o 2,6 %. V prípade dodávky tepla príde k poklesu v priemere o 6 %. Informoval o tom 30. novembra 2016 Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

„V roku 2017 výrazne klesne pre zraniteľných odberateľov priemerná cena elektriny, zemného plynu i tepla. Okrem iného sa tak potvrdili naše predpoklady o zásadnom vplyve výsledkov tohtoročnej hĺbkovej kontroly úradu v distribučných spoločnostiach na koncové ceny energií,“ zhodnotil koncom novembra v stanovisku ÚRSO jeho predseda Jozef Holjenčík.

Minimálny nárast

Vo väčšine vodárenských spoločností zostanú ceny vody v roku 2017 rovnaké ako v súčasnosti platné maximálne ceny. „Spolu priemerné vodné a stočné stúpne medziročne o 0,3 %, teda možno konštatovať, že ide o skutočne minimálny nárast,“ doplnil Holjenčík.

V prípade veľkých priemyselných odberateľov sa podľa ÚRSO podarilo objektivizovať skutočné náklady za prenos a distribúciu elektriny. „V praxi to bude v roku 2017 znamenať pre veľké priemyselné podniky výrazné zníženie poplatkov a pokles priemernej ceny distribúcie medziročne až o 16,44 % na napäťovej úrovni VN a 0,42 % na napäťovej úrovni VVN,“ priblížil úrad.

Mohla byť ešte lacnejšia

Zlacnenie priemernej ceny elektriny pritom mohlo byť podľa ÚRSO ešte výraznejšie, keby sa do štruktúry koncovej ceny nepremietla tarifa za prevádzkovanie systému (TPS). Tá zahŕňa predovšetkým štátnu podporu výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov (OZE). Oproti minulému roku táto tarifa pravdepodobne stúpne.

„TPS pôjde zrejme hore len preto, že pokles cien elektriny na trhoch bol výrazný a masa výrobcov sa preto presunula do obnoviteľných zdrojov. A platí logické pravidlo, že čím je nižšia cena elektriny na trhu, tým vyšší je doplatok pre výrobcov z OZE a teda tým vyššia je aj TPS. To sú spojené nádoby,“ argumentoval Holjenčík.

Ilustračné foto

plyn
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM