Martin Sýkora Správy

Dopravní policajti vysvetlili ako sa správať na vjazde do Popradu od Kežmarku

Pri vjazde do Popradu od mestskej časti Matejovce nie je všetkým vodičom jasné, ako sa majú správať. Preto sa dopravní policajti rozhodli ozrejmiť pravidlá. Neskôr už budú lietať pokuty.

Ilustračný obrázok k článku Dopravní policajti vysvetlili ako sa správať na vjazde do Popradu od Kežmarku
3
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Raz jeden, raz druhý

V prvom rade ide o dopravné značky, ktoré upozorňujú vodičov na striedavé radenie sa do pruhu. To sa používa tam, kde je potrebné zvýšiť plynulosť cestnej premávky. Pri zimnom štadióne v smere do centra sa končí jeden jazdný pruh, z ktorého sa prechádza do priebežného pruhu.

„Dopravná značka sa osadzuje tam, kde máme dva jazdné pruhy – jeden priebežný a druhý končí. Vodič, ktorý prechádza v priebežnom jazdnom pruhu je povinný umožniť plynulo prejsť vodičovi, ktorému končí jazdný pruh a dáva znamenie o zmene smeru jazdy do priebežného pruhu. Tento vodič nesmie ohroziť vodiča idúceho za ním,“ vysvetlil riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu v Poprade Štefan Takáč.

„Veľakrát sa stretávame s tým, že vodiči striedavé radenie nerešpektujú alebo nevyužívajú. Neviem, či sa boja,“ dodal riaditeľ. Jednoducho po lopate – ide o klasickú zipsovitú jazdu.

Podľa Takáča správne zvládnutie prechodu z pruhu do pruhu a klasický zips ovplyvňuje aj jazdu následnou zelenou vlnou. „Aj nerešpektovaním striedavého radenia vznikajú kolóny. Všetko je to hlavne o tolerancii – naučme sa byť tolerantní a myslím si, že potom to bude v poriadku,“ pokračoval šéf popradských dopravákov. V tolerancii a ohľaduplnosti idú dopravní policajti v súčasnosti príkladom. Vodičov pri porušení pravidiel v tomto úseku zastavujú, ale nepokutujú. Po vysvetlení priestupok riešia dohovorom – zatiaľ. „Nechceme byť iba represívna zložka. Chceme ukázať, ako je to správne. Potom príde ten čas, kedy povieme, že dosť sme vodičov vychovávali a musí nastúpiť aj represia. Vodič, ktorý nedodržiava striedavé radenie, môže byť sankcionovaný pokutou vo výške 50 eur,“ konštatoval Takáč.

Pri zbiehaní sa dvoch pruhov vznikajú práve v tomto mieste kolízie, tzv. ťukesy, ktoré sa riešia škodovou udalosťou – škoda nepresiahne 3990 eur. Vodiči sa dohodnú na zavinení a spíše sa záznam o škodovej udalosti.

Zdroj: YouTube.com

Nechoďte do križovatky, ak ňou neprejdete

Ďalším kritickým úsekom na tejto ceste je križovatka pri výjazde z Tatravagónky. Vodičom, vychádzajúcim od fabriky, nie je umožnené prejsť križovatkou kvôli niektorým vodičom, ktorí prichádzajú od Kežmarku. „Rád by som dal do popredia aj paragraf, ktorý pojednáva o jazde cez križovatku. Pokiaľ vodič nemôže prejsť plynulo cez križovatku, tak nesmie vojsť do križovatky. Výnimkou je, keď dáva prednosť chodcom alebo oproti idúcim vozidlám. Kto toto nerešpektuje, hrozí mu bloková pokuta vo výške 50 eur. Chcem poprosiť vodičov, aby boli tolerantní a ohľaduplní a dodržiavali pravidlá cestnej premávky. Ušetria si tak aj peniažky v peňaženke aj nervy,“ uzavrel riaditeľ popradského okresného dopravného inšpektorátu.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM