Peter Handzuš Rôzne

Dopravu na cestách kraja môžu komplikovať vietor a snehové záveje

Na väčšine ciest Prešovského samosprávneho kraja evidovali dnes ráno cestári slabé sneženie. Pre množstvo snehu sa zjazdnosť niektorých úsekov skomplikovala. Motoristi musia na viacerých trasách zároveň rátať so silnejším vetrom.

Ako informoval analytik dopravy Správy a údržby ciest PSK Tomáš Lažo, silný vietor fúka napríklad v okolí Levoče, Bardejova a Kapušian. Slabší zaznamenali pri Vranove nad Topľou a Pustom Poli v okrese Stará Ľubovňa.

Po nočnom snežení sa na viacerých úsekoch nachádza čerstvý sneh. Do výšky 5 centimetrov (cm) pokrýva trasu prvej triedy I/77 v smere Bardejov – Hutka a cestu I/77 Lenartov. Utlačený sneh do výšky 3 cm evidujú na horských priechodoch Podspády a Vernár, kašovitú vrstvu od dvoch do 4 cm pri Starej Ľubovni, Vranove nad Topľou, Humennom, Poprade, Veľkej Lomnici, Vyšnom Komárniku v okrese Svidník, ako aj medzi Bardejovom a Gerlachovom.

Vyššia pokrývka snehu sa nachádza na cestách druhej kategórie. V oblasti Vysokých Tatier dosahuje v niektorých úsekoch až 10 cm, v okrese Bardejov má do 5 cm. Pri Medzilaborciach, Stakčíne v okrese Snina alebo Suchej doline v Prešovskom okrese sa môže na cestách II. triedy vyskytovať kašovitá vrstva snehu do 3 cm.
Na všetkých cestách III. triedy na území PSK zaznamenali cestári podľa Laža vrstvu ujazdeného snehu do 5 cm.

So snehovými závejmi sa môžu stretnúť vodiči na týchto úsekoch ciest: III/55614 Andrejová-Šarišské Čierne, III/55612 Beloveža-Hažlín, III/5459 Hertník-Raslavice, III/54511 Hertník-Janovce, III/54516 Hervartov, III/018181 Bijacovce, III/018179 Oľšavica-Nižné Repaše, I/18 Horský priechod Branisko, III/018177 Studenec, I/68 Pusté Pole-Kyjov a na cestách II. a III. triedy vo vyšších polohách v okrese Prešov.

Na území Prešovského kraja sa vyskytujú aj dopravné obmedzenia. Na ceste III/54113 pri Litmanovej je premávka presmerovaná do jedného jazdného pruhu vplyvom veľké množstva snehu a snehových mantinelov. Druhý jazdný pruh vedie po miestnej komunikácii.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM