Tlačové správy

Dopyt po rastlinných výrobkoch rastie. V kurze sú produkty podobné rybiemu mäsu

Aj keď je mäso na Slovensku stále v kurze, stúpa aj obľuba kategórie jedál na rastlinnom základe. Medziročne ich spotreba celosvetovo vzrástla zhruba o 4 percentá, pričom vegánske produkty ochutnávajú v čoraz väčšej miere aj Slováci.

Ilustračný obrázok k článku Dopyt po rastlinných výrobkoch rastie. V kurze sú produkty podobné rybiemu mäsu
Zdroj: Nestlé

Obľúbené sú najmä vegetariánske, prípadne vegánske variácie na dobre známe mäsové pokrmy.

Ak je niečo v súčasnom stravovaní nepopierateľným trendom, tak je to rastúca spotreba rastlinnej stravy. Dôvodom je nielen snaha ľudí žiť zdravšie, ale aj negatívny dopad konzumácie na životné prostredie. „Na Slovensku sa aktuálne stravuje zhruba 0,4 % obyvateľov vegánsky a 2 % vegetariánsky. Približne 32 % sa stravuje flexiteriánsky, teda zaraďujú mäso do svojho jedálnička príležitostne,“ hovorí Zuzana Charvátová, brand manažérka značky rastlinných produktov Garden Gourmet.

Dopyt po rastlinných jedlách rastie, v kurze sú varianty podobné rybiemu mäsu

Čoraz viac ľudí je otvorených konzumácii jedál na rastlinnom základe, čo pomáha obmedziť spotrebu mäsa a mäsových výrobkov. „Z našej skúsenosti vieme, že najobľúbenejšími rastlinnými produktmi sú práve rastlinné varianty, ktoré chutia podobne ako tie mäsové, ako napríklad rezeň alebo burger. Celosvetovo sledujeme zvyšujúci sa záujem aj o varianty podobné rybiemu mäsu, či už svojou konzistenciou alebo chuťou. Patrí sem napríklad Marine-Style Crispy Filet, ktorý chutí ako obaľovaný rybí filet a je tohtoročnou novinkou aj na slovenskom trhu. Tento filet môže byť nielen ideálnym spestrením jedálnička, ale je skvelou voľbou aj pre tých, ktorí majú alergiu na ryby. Má šťavnatú konzistenciu, preto sa skvele hodí napríklad aj k tradičnému vianočnému zemiakovému šalátu, ale aj k zemiakovej kaši či zemiakovej prílohe všeobecne,“ upozorňuje Z. Charvátová.

Z Česka do celého sveta

Približne 180 druhov rastlinných výrobkov sa vyrába v Krupke v Českej republike. Tam má jeden zo svojich závodov značka Garden Gourmet spoločnosti Nestlé. Produkty z Krupky putujú do krajín Európskej únie, vrátane Slovenska, ale aj do Veľkej Británie či Spojených arabských emirátov. V receptúrach sa využívajú bielkoviny zo sóje, pšenice a hrachu. V závode plánujú, že do roku 2025 bude 100 percent využívanej sóje z európskych zdrojov, pričom pri produktoch pre český a slovenský trh to platí už dnes.

Zdroj: Nestlé

Nestlé je najväčším výrobcom potravín a nápojov na svete. Podniká v 189 krajinách sveta, zamestnáva 328 000 zames­tnancov. Poslaním Nestlé je zvyšovať kvalitu života a prispievať k zdravšej budúcnosti. Nestlé ponúka široké portfólio výrobkov a služieb pre ľudí i ich domácich maznáčikov. Jedná sa o viac než 2 000 značiek, od globálnych ikon ako je Nescafé alebo Nespresso až k miestnym značkám. Základom podnikania Nestlé je stratégia rozvoja výživy, zdravia a vyváženého životného štýlu. Spoločnosť bola založená pred viac ako 150 rokmi vo švajčiarskom Vevey, kde dodnes sídli. Na Slovensku vyrába v závode Carpathia Prievidza široký sortiment kulinárskych výrobkov pod značkami Maggi a Carpathia. V Česku vyrába Nestlé vo svojich závodoch ZORA Olomouc a SFINX Holešov cukrovinky pod značkami Orion, Kofila, Margot, BonPari, JOJO a ďalšie. Viac na www.nestle.sk

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: Nestlé
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM