Dominika Pacigová Iné športy

Dorastenecký majster Slovenska v kulturistike: Patrik Kubus si plní sny

Športová disciplína zameraná na zlepšovanie svalstva a posilňovanie láka mnohých. Kulturistika sa stala nielen športom, ale i životným štýlom.

Ilustračný obrázok k článku Dorastenecký majster Slovenska v kulturistike: Patrik Kubus si plní sny
Zdroj: archív Patrika Kubusa

Patrik Kubus (18) začínal s kulturistikou v štrnástich rokoch. Spolu s kamarátom sa rozhodli cvičiť, pretože ich lákala predstava telesnej zdatnosti, sily, pevného zdravia a napredovania. Na súťažiach dnes obsadzuje popredné priečky.

Poctivá príprava

Na prvú súťaž vycestoval pred rokom. Majstrovstiev Slovenskej republiky sa zúčastnil už trikrát. Naposledy si v kategórii MEN´S PHYSIQUE vybojoval titul majstra republiky. „Cvičím už štyri roky, na každú súťaž sa pripravujem pocitovo. Keď som získal prvé miesto, lomcovali mnou neskutočné emócie a eufória. Víťazstvo mi dodalo veľa pozitívnej energie a pochopil som, že poctivá práca sa vypláca,“ skonštatoval Kubus. Reakcie okolia na jeho hobby boli doposiaľ neprívetivé. „Spočiatku mi takmer nikto neveril, ale to ma posúvalo vpred. Rodina, najbližší kamaráti a priateľka však pri mne vždy stáli a pomáhali mi,“ prezradil.

Zdroj: archív Patrika Kubusa

Cesta do finále

Mladý kulturista cvičí päťkrát do týždňa. Dôležitú úlohu zohráva i strava. „Niekoľko týždňov pred súťažou držím diétu. Je dôležité mať vyrysovanú postavu s minimom telesného tuku. Pred tým, ako vystúpim na pódium, sa rozcvičím, aby sa mi prekrvili svaly. Na samotnom pódiu, kde sa hodnotí celá postava, pózujem,“ vysvetlil priebeh súťaže. Finále predchádzajú vyraďovacie kolá.

„Každý, kto sa prebojuje do finále, predvádza vopred pripravenú choreografiu. Pózujeme na vybratú hudbu jednu minútu,“ dodal.

Bodybuildingu sa plánuje venovať aj v budúcnosti. „Som veľmi šťastný, že som sa prekonal a dokázal som to, po čom som vždy túžil. Dnes môžem súťažiť, posúvať sa vpred a robiť to, čo ma baví,“ uzavrel s tým, že jeho snom je inšpirovať ľudí a pomáhať im viesť zdravší životný štýl.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM