Peter Handzuš Rôzne

Dosť bolo ticha

Podľa organizátorov protest Dosť bolo ticha bude reakciou na stádovité pochody.

Kultúrny protest proti fašizmu Dosť bolo ticha sa v hlavnom meste SR začne piatok 11. marca a potrvá do 15. marca. Podľa organizátorov má byť „kultivovaným protipólom voči stádovitým pochodom a oslavám vojnového slovenského štátu“.
„Ponúknuť máme vždy oveľa viac než to, čo ponúkajú fašisti. Na rozdiel od čiernobieleho videnia sveta sa na našom podujatí podieľa celá škála združení a organizácií, zaujímavých hostí a umelcov, predstavia sa renomovaní hudobníci, výtvarníci aj vedecká obec, talentovaní mladí ľudia aj partizáni spred 70 rokov,“ avizujú organizátori na webovej stránke www.dostboloticha.sk.

Návštevníkom ponúknu napr. výstavu o prenasledovaní homosexuálov v nacistickom Nemecku, koncert a premietanie v klube Intergalaktická obluda, filmový maratón a diskusie v Open Gallery či diskusiu o vlastenectve a nacionalizme s pozvaním na ochutnanie tradičného židovského jedla v kníhkupectve Artforum. Na všetky akcie bude vstup zdarma.
Diváci budú môcť vidieť aj 11 dokumentov a hraných filmov z ôsmich krajín, ktoré tematicky súvisia s pravicovým extrémizmom a intoleranciou.

Na akcii sa podieľa Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation, Artforum, Človek v ohrození, Dokumentačné stredisko holokaustu, Ľudia proti rasizmu, Klub Intergalaktická obluda, Slovenský filmový ústav, Židovská náboženská obec.
Vznik slovenského štátu si chcú pripomenúť prívrženci Slovenskej pospolitosti (SP) v sobotu 12. marca na Hodžovom námestí. Plánujú sa presunúť aj k hrobu Jozefa Tisa na Martinskom cintoríne.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM