Webnoviny - Rôzne

Dotácie na náhradné byty dostanú aj obce

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto: SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – O poskytnutie dotácie na zabezpečenie náhradného nájomného bývania ľudí, ktorí doposiaľ platia regulované nájomné v zhruba tisíc súkromných reštituovaných bytoch, budú môcť požiadať nielen miestne samosprávy. Právo na to majú mať aj neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby na zabezpečovanie bývania, správy, údržby a obnovy bytového fondu. Zakladateľom alebo jedným zo zakladateľov neziskovej organizácie musí byť miestna alebo vyššia územná samospráva. Ich peňažný alebo nepeňažný vklad musí tvoriť najmenej 51 % majetku neziskovej organizácie a v jej správnej rade ich musí zastupovať nadpolovičný počet. Vyplýva to z návrhu zákona o rozsahu, podmienkach a spôsobe financovania obstarania náhradných nájomných bytov a vymedzení ich charakteristiky.

Návrh zákona s s plánovanou účinnosťou 1. júla 2011 vypracovalo ministerstvo hospodárstva a vláda by mala o ňom rokovať na niektorom z budúcich zasadnutí. Predpokladá sa, že zabezpečenie náhradného nájomného bývania v rokoch 2012 až 2017 môže vyjsť štát na 72,7 mil. eur.

Dotáciu bude možné poskytnúť na obstaranie náhradných bytov, technickej vybavenosti a pozemkov. Dotácia na obstaranie náhradného bytu má byť vo výške 100 % oprávnených nákladov, ak na štvorcový meter podlahovej plochy neprevýšia 1 tis. eur. Ak pôjde o stavebné úpravy iných budov na bývanie alebo nebytových budov či nebytového priestoru, ktorými sa získa náhradný byt, dotácia má byť hradená v plnej výške oprávnených nákladov neprevyšujúcich 800 eur na štvorcový meter.

Dotácia na obstaranie jednotlivých druhov technickej vybavenosti bude možná v plnej výške oprávnených nákladov najviac na jeden náhradný byt – na vodovodnú prípojku 900 eur, na kanalizačnú prípojku a čistiareň odpadových vôd 1 700 eur, na miestnu komunikáciu 1 600 eur, na prípojku elektrickej energie 700 eur a na prípojku plynu 900 eur. Na obstaranie pozemku pod budovu na bývanie s náhradnými bytmi by mala byť dotácia 300 eur na štvorcový meter, a to na jednu budovu najviac 108 tis. eur na bývanie s maximálne desiatimi náhradnými bytmi, 180 tis. eur pre 11 až 25 bytov, 288 tis. eur pre 26 až 50 bytov a 360 tis. eur na bývanie s viac ako 50 náhradnými bytmi. Celková plocha obstaraného pozemku môže presiahnuť plochu zastavanú budovou na bývanie najviac o 20 %. Sumy dotácie a výšky limitov oprávnených nákladov na obstaranie náhradného bytu a technickej vybavenosti sa majú upraviť vždy k začiatku roka, prvýkrát k 1. januáru 2013. Podlahová plocha náhradného bytu má byť najviac 90 štvorcových metrov pre byt so štyrmi obytnými miestnosťami, 75 štvorcových metrov pre byt s tromi miestnosťami, 60 štvorcových metrov pre byt s dvoma miestnosťami a 45 štvorcových metrov pre byt s jednou miestnosťou. Do podlahovej plochy bytu sa okrem obytných miestností bude započítavať aj plocha balkónu, loggie alebo terasy a príslušenstva bytu, ich plocha nesmie presiahnuť 10 % z celkovej plochy bytu. Rezort hospodárstva v tejto súvislosti predloží na rokovanie kabinetu aj návrh zákona o ukončení niektorých nájomných vzťahov a o zmene a doplnení zákona o cenách, účinnosť by mal nadobudnúť tiež 1. júla 2011. Podľa neho nájomcovia, bývajúci za regulované nájomné v reštituovaných bytoch, budú mať na ich uvoľnenie šesť a pol roka od 1. júla budúceho roku do 31. decembra 2017. Súkromní vlastníci budú môcť svoje byty prenajímať za trhové ceny s každoročným zvyšovaním nájmu o 20 % od 1. júla 2011 do 1. júla 2015 alebo s nimi nakladať podľa vlastných predstáv. Nájomcovia bytov, ktorí nebudú schopní zabezpečiť si vlastné bývanie, budú môcť zároveň požiadať obec o pridelenie náhradného nájomného bytu s regulovaným nájomným.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM