Peter Handzuš Rôzne

Dôvera nezazmluvnila nemocnicu, kto ošetrí pacientov?

Poistenci Dôvery doplatili na to, že sa Nemocnica Poprad nedohodla s poisťovňou na zmluve o zdravotnej starostlivosti. Od apríla sa tak nemocnica stala nezmluvným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pre túto poisťovňu. Pre poistencov Dôvery bude

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera pokračuje od apríla v zmluvnom vzťahu so všetkými štátnymi aj neštátnymi nemocnicami na Slovensku. Jedinou výnimkou je Nemocnica Poprad. „Tá odmietla v rokovaniach našu ponuku, ktorá bola výhodnejšia ako doterajšie podmienky,“ informovala PR špecialistka poisťovne Monika Šimunová. Znamená to, že v popradskej nemocnici budú poistencov Dôvery ošetrovať len v prípade neodkladnej zdravotnej starostlivosti – v prípade nehody, úrazu, pôrodu a podobne.

„Mrzí nás, že napriek všetkému úsiliu, ktoré vynakladáme na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre našich poistencov, došlo k tejto nepríjemnej situácii. Nerozumieme postoju popradskej nemocnice, ani jej vyhláseniam. Porovnali sme konkurenčné ceny, naša ponuka bola pre nemocnicu najlepšia,“ povedal riaditeľ úseku nákupu zdravotnej starostlivosti Martin Kultan.

Poistencom, ktorí mali do utorka 3. apríla naplánované ošetrenie alebo zákrok v popradskej nemocnici, poisťovňa odsúhlasila a aj napriek nezmluvnému vzťahu nemocnici garantuje jeho úhradu. Ostatných klientov oslovuje a rieši s nimi ďalší postup, ošetriť ich majú v okolitých nemocniciach a ambulanciách. V prípade akýchkoľvek otázok v súvislosti s hospitalizáciou sa klienti môžu informovať na Zákazníckej linke 0850 850 850 alebo na ktorejkoľvek pobočke.

Vedenie Nemocnice Poprad informovalo, že v uplynulých dňoch rokovalo so zdravotnými poisťovňami za účelom navýšenia chýbajúcich zdrojov potrebných na platy lekárov, ako aj mzdy sestier a pôrodných asistentiek. „Výsledkom týchto rokovaní bolo predĺženie zmluvného vzťahu s Union zdravotnou poisťovňou, a.s., ktorá zohľadnila potreby financovania Nemocnice Poprad. Podpísali sme teda ročnú zmluvu,“ uviedol pre TASR riaditeľ popradského zdravotníckeho zariadenia Jozef Tekáč.

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku nemocnice, počnúc 1. aprílom 2012 je Nemocnica Poprad nezmluvným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pre zdravotnú poisťovňu Dôvera. Nezazmluvnenie sa týka ústavnej zdravotnej starostlivosti, špecializovanej ambulantnej starostlivosti, výkonov jednodňovej zdravotnej starostlivosti, osobitne hradených výkonov a takzvaných spoločne vyšetrovacích a liečebných zložiek.

Na základe toho je Nemocnica Poprad, a.s., povinná poskytnúť pre poistencov zdravotnej poisťovne Dôvera iba výlučne neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM