Monika Vengrínová Rôzne

Dovolenkujúci Popradčania: Vieme, kam cestujú najradšej a aké majú požiadavky!

Klasika či exotika? Last minute či first moment? All inclusive, či vlastná strava? Cestovky v našom meste nám prezradili, kam to tento rok najviac láka Popradčanov a čo najčastejšie v rámci svojej dovolenky požadujú.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenkujúci Popradčania: Vieme, kam cestujú najradšej a aké majú požiadavky!
Zdroj: Webnoviny.sk

Vo všetkých oslovených cestovných kanceláriách jednoznačne vedú destinácie, do ktorých sa dá letieť priamo z popradského letiska, a to Bulharsko a Turecko. To prvé pre každého, druhé skôr pre tých zámožnejších. To potvrdila aj Petra Znancová z CK Kvalita: „U nás vedie Bulharsko, ale aj Turecko. To si však drží ceny veľmi vysoko a ľudia chcú cestovať čo najlacnejšie. Tiež preferujú Chorvátsko, a to buď autobusom, alebo individuálnou dopravou“.

Turecko a Bulharsko sú destináciami číslo jedna aj u Koala Tours, kde ich nasleduje severný Cyprus, i v cestovnej kancelárii Hechter. Tam si však dovolenkujúci obľúbili i Grécko a Sardíniu s odletmi z Košíc. Z tých exotickejších tu vedie Egypt, prípadne Kapverdy. „My exotiku neponúkame, ale zámožnejší si vyberajú severný Cyprus, niektorí Grécko alebo Andalúziu,“ uvažuje zamestnankyňa Koala Tours. S CK Yildiz tí, čo na to majú, cestujú na Kubu, do Dominikánskej republiky, či do Thajska. V Kvalite preferujú Egypt, Island, Maurícius, či Kapverdy. „Aj tí zámožnejší však pýtajú dovolenky za čo najnižšiu cenu,“ myslí si Znancová.

Prioritnou požiadavkou je nízka cena

Práve nízka cena je prioritnou požiadavkou v každej cestovke. „Prvé, čo chcú, keď prídu je, aby to bolo čo najlacnejšie. Je im jedno, kde to bude, len aby bola cena čo najnižšia,“ premýšľa predajkyňa zájazdov v Hechter a zamestnankyňa Koala Tours dodáva: „Ľudia chcú čo najnižšiu cenu a odlet čo najskôr“. Z ďalších požiadaviek je to väčšinou výhľad na more. Mnohí tiež preferujú piesočnatú pláž, či hotel priamo pri mori, a to najmä, keď ide o rodiny s deťmi.

Tie si tiež vyberajú zájazdy väčšinou s predstihom, dokonca až polročným. Kúpiť si zájazd už v januári, či vo februári je podľa všetkých cestoviek finančne i výberom najvýhodnejšie. „Last minute je už len pre tých, ktorým nezáleží na tom, kam pôjdu, odkiaľ budú letieť, či aký hotel sa im ujde. Ide im len o to, odchytiť čo najlacnejšiu dovolenku, preto si to volia najmä mladé páry. Rodiny s deťmi preferujú skorší termín kúpy zájazdu, kde si môžu vybrať i izby s prístelkou,“ vysvetľuje pracovníčka CK Hechter.

Jednoznačne all inclusive

„V last minute je už toho na výber menej, ale vždy sa dá niečo nájsť. Záujemcovia o dovolenku však už musia brať len to, čo je, pričom pri first minute si môžu vyberať,“ myslí si majiteľka Yildiz. Petra Znancová z CK Kvalita si však myslí, že Slováci ešte na first minute zvyknutí nie sú. Nevedia, čo bude o pol roka, preto si zájazdy už v zime zatiaľ veľmi nekupujú. Ako všade inde, však aj tu klientom radia, vybrať si dovolenku už v januári, či vo februári. „Je to určite najlepšie. Najmä pre rodiny s deťmi ide o dovolenky za veľmi výhodné ceny. V last minute už musia brať len to, čo ostalo a ľudia sú z toho potom sklamaní,“ uviedla Znancová.

Čo sa týka stravovania, tam v drvivej väčšine prevláda all inclusive. Len raňajky, polpenziu, či vlastnú stravu preferujú dovolenkujúci v Bulharsku a v Chorvátsku, kde je strava i ceny podobné tým našim. „Čím ďalej, tým viac ľudia vyžadujú all inclusive. A tiež rozhodne vedú letecké zájazdy, najmä tie priamo z Popradu,“ povedala majiteľka cestovky Yildiz.

Radšej letecky ako autobusom

V CK Hechter už autobusmi cestuje veľmi málo dovolenkárov, s CK Orostours dokonca nikto. „My ponúkame len Turecko a Bulharsko a už aj do Bulharska všetci radšej letia. Radšej, ako by mali 23 hodín cestovať autobusom, si radšej priplatia a pôjdu letecky. O autobusovú dopravu už u nás nikto nemá záujem,“ vysvetlila Beáta Kapraňová z Orostours.

A ako je to túto sezónu s celkovým záujmom o dovolenky v porovnaní s tými predchádzajúcimi? Ako kde. V CK Kvalita pociťujú nižší záujem, rovnako i v Koala Tours. V Yildiz-e rozdiel nevidia a záujem je porovnateľný s minulým rokom. Lepšie sa dovolenky predávajú len v Hechter. „Toto leto je to o dosť lepšie, ako minulé. Cestuje určite viac ľudí,“ dodáva zamestnankyňa tejto cestovky.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM