Marián Handzuš Krimi

Dreva sa v TANAPe a PIENAPe kradne čoraz viac

V Tatranskom národnom parku (TANAP) a Pieninskom národnom parku (PIENAP) sa kradne čoraz viac dreva. V minulom roku zaznamenali Štátne lesy (ŠL) TANAPu v nimi spravovanom území TANAPu a PIENAPu takmer 70 prípadov krádeží dreva. Najväčšiu škodu za tak

V ochrannom obvode Červený Kláštor si neznámy páchateľ odniesol 12,5 metra kubického dreva v hodnote viac ako 600 eur. Najväčší počet krádeží bol v minulom roku v okolí rómskych osád. „Lesné porasty sú atakované najmä v ochrannom obvode Tatranské Matliare. Polícia tu riešila viac ako šesťdesiat prípadov krádeží dreva, ktorých hodnota sa pohybovala od jedného do päťdesiat eur. Tak ako v predchádzajúcom roku aj vlani išlo zväčša o krádeže dreva v objeme nepresahujúcom meter kubický na jeden prípad a o vynášanie haluziny ponechávanej z dôvodu ochrany prírody ako biomasa v lesných porastoch,“ konštatuje Peter Uram zo ŠL TANAPu.
Škoda na majetku štátu sa tak vyšplhala na takmer 1750 eur. V porovnaní s minulým rokom stúpol počet zistených krádeží a vyčíslená škoda je tak vyššia o približne 300 eur.
Drevo z územia národného parku sa nenávratne vytráca aj napriek tomu, že Štátne lesy TANAPu ponúknu záujemcom ročne približne 2000 m3 palivového dreva. Navyše drevo si môžu záujemcovia pripraviť v lese aj svojpomocne. V rámci samovýroby si tak môžu od Štátnych lesov TANAPu ročne odkúpiť približne 8000 m3 dreva. Jeho cena za meter kubický nepresahuje 4,50 eura. Aj napriek tomu väčšina obyvateľov rómskych osád o možnosť takto získať palivové drevo nemá záujem.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM