Monika Vengrínová Rôzne

Druhá svetová vojna sa skončila pred 68 rokmi. Pripomenuli si to i Popradčania

Za koniec vojny v Európe sa považuje kapitulácia Nemecka podpísaná 7. mája a do platnosti uvedená o deň neskôr. Hrôzy fašizmu a milióny obetí, ktoré táto nezmyselná vojna priniesla, si pripomenulo i mesto Poprad.

Ilustračný obrázok k článku Druhá svetová vojna sa skončila pred 68 rokmi. Pripomenuli si to i Popradčania
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

68. výročie víťazstva nad fašizmom a ukončenie druhej svetovej vojny si pripomenuli predstavitelia mesta, okresu, armády SR, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Poprade, ale i obyvatelia mesta a žiaci základných škôl položením vencov k pamätníku padlých i k pamätníku 1. československého armádneho zboru pri železničnej stanici.

V krátkych príhovoroch si hostia pripomenuli dianie spred 68 rokov, kedy vstúpila do platnosti dohoda o bezpodmienečnej kapitulácii nacistického Nemecka, ktorého vodca Adolf Hitler 30. apríla 1945 spáchal v Berlíne samovraždu.

7. mája po tomto čine tak bola podpísaná kapitulácia vo francúzskom meste Remeš, ktorá vstúpila do platnosti 8.mája po akceptovaní dočasnou nemeckou vládou. Vojna v Európe oficiálne skončila. Celosvetovo sa tak udialo až v septembri 1945 po kapitulácii Japonska.

Vojna, ktorú rozpútalo Nemecko pod Hitlerovým vedením, a ku ktorému sa pridalo i Taliansko a neskôr aj Japonsko, trvala šesť rokov a vyžiadala si 73 miliónov životov. Výsledkom o novom povojnovom rozdelení Európy bol vznik takzvanej železnej opony, ktorá starý kontinent rozdelila na viac ako štyridsať rokov.

Druhá svetová vojna skončila pred 68 rokmi. Pripomenuli si to i Popradčania
38
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM