Monika Vengrínová Rôzne

Druhé najväčšie športové podujatie nebude len o športe: Tatranský región chce univerziádu zatraktívniť sprievodnými akciami

Po zimných olympijských hrách je Svetová zimná univerziáda druhým najväčším športovým podujatím sveta. Priame prenosy zo Štrbského Plesa pôjdu do celého sveta. Očakáva sa účasť osemsto športovcov so svojimi výpravami. Okrem športu však nebudú chýbať ani atraktívne sprievodné podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Druhé najväčšie športové podujatie nebude len o športe: Tatranský región chce univerziádu zatraktívniť sprievodnými akciami
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Svetová zimná univerziáda sa na Štrbskom Plese koná po tretí raz. Prvýkrát to bolo v roku 1987, druhýkrát v roku 1999 a tretí raz sa do dejín zapíše dátum 24. január až 1.február 2015. Práve týchto deväť dní bude Štrbské Pleso žiť športom, ale i kultúrou, regionálnymi špecialitami a rôznymi podujatiami.

„Zimnú univerziádu vnímame ako veľkú príležitosť tohto regiónu. Príležitosť ukázať, že sme schopní pripraviť takéto podujatie, že sme okrem športovej roviny schopní ponúknuť aj tú druhú – spoločenskú rovinu. Budeme sa snažiť nielen účastníkom, ale najmä návštevníkom ukázať naše zvyky, tradície, folklór, gastronómiu. A veríme, že práve táto univerziáda bude začiatkom ďalších svetových pretekov na Štrbskom Plese,“ uviedol starosta obce Štrba a člen organizačného výboru SZU Michal Sýkora.

Bohatý sprievodný program

Sprievodné podujatia pripravili tatranské a podtatranské mestá a obce a organizácie v cestovnom ruchu v spolupráci so Slovenskou agentúrou cestovného ruchu. Aktuálne sa doťahujú posledné detaily programu, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby sa návštevníci univerziády cítili dobre, aby im zostali pekné spomienky a tiež zviditeľnenie nášho regiónu doma i vo svete.

Ponuka sprievodných podujatí bude bohatá. „Tak rýchlo, ako sme boli oslovení, tak rýchlo sme všetci pozitívne zareagovali. Vedeli sme, že v takom krátkom čase to nebude jednoduché. Napokon však aj za málo peňazí vieme urobiť veľmi slušnú ponuku podujatí,“ objasnil Štefan Bieľak, predseda Regionálneho združenia tatranských a podtatranských obcí a poslanec zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Regionálne mestečko

Počas univerziády PSK, mestá a obce zorganizujú návštevy žiakov stredných a základných škôl, aby mali možnosť zažiť jedinečný zážitok významného športového medzinárodného podujatia a zároveň sa dozvedeli viac o atraktivitách celého regiónu. Pre návštevníkov Štrbského Plesa budú pripravené aj drobné súťaže ako Tatranský karling, Golf Disc a pod.

Propagáciu silnej kultúrnej identity a bohatstva regiónu umocní sprievodný program a vystúpenia telies tradičnej ľudovej kultúry pred oficiálnymi dennými medailovými ceremoniálmi. „Verím tomu, že každý, kto do Tatier a tohto regiónu príde, sa bude chcieť zoznámiť s tým, čo región ponúka. Pripravujeme preto koncept regionálneho mestečka, kde sa každý deň bude prezentovať jedno mesto, obec, či organizácia,“ upozornil Juraj Sedlačko z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry – Podhorie. Priamo vo Vysokých Tatrách sa okrem ďalších podujatí uskutoční na Hrebienku aj mimoriadne atraktívne podujatie Tatry Ice Master.

Na Štrbské Pleso električkou a zubačkou

76 hodín priamych prenosov zo Štrbského Plesa bude televízna stanica Eurosport vysielať do celého sveta. Akreditovaných je 46 zahraničných novinárov napríklad z Ruska, Číny, Japonska, či Kazachstanu. Počas celej univerziády bude k dispozícií na Štrbskom Plese 175 dobrovoľníkov z radov domácich i zahraničných študentov.

Vstup pre návštevníkov bude na celú univerziádu zadarmo, rovnako ako parkovanie. Starosta obce Štrba však autom na Štrbské Pleso ísť neodporúča: „S parkovaním bude problém. Preto chcem všetkých návštevníkov poprosiť, aby nešli autom, ale električkou a zubačkou. Tomu dobrodruhovi, ktorý sa na túto dobrodružnú cestu na Štrbské Pleso vydá totiž hrozí, že auto mu policajti niekde odstavia a bude musieť šliapať pešo“.

Maskota, medaily a oblečenie športovcov sme vám predstavili tu: Maskotom univerziády na Štrbskom Plese bude kamzík Uggi: Takto budú vyzerať medaily a oblečenie

Predstavenie sprievodného programu Svetovej zimnej univerziády
9
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM